GLOBUS

Francuska i Poljska traže od Rusije da prestane podržavati separatiste

"Zatražit ćemo od Rusije da doprinese političkom rješenju"

Fena

30.1.2015

Francuska i Poljska su u petak pozvale na "trenutno primirje" u Ukrajini i zatražile od Rusije da prekine "svaki oblik podrške separatistima" u zajedničkoj izjavi po završetku francusko-poljskog skupa u Parizu.

- Zatražit ćemo od Rusije da doprinese političkom rješenju i prekine svaki oblik podrške separatistima na istoku Ukrajine - saopćile su dvije zemlje osudivši nasilje u Ukrajini.

U zajedničkoj izjavi za štampu s poljskom premijerkom Ewom Kopacs, Francois Hollande je dan nakon otkazivanja sastanka kontakt-grupe o Ukrajini zakazanog za petak u Minsku zatražio sastanak "u najkraćem roku" zbog "hitnosti" situacije.

U posljednja 24 sata, najmanje 24 osobe su ubijene u sukobima između ukrajinske vojske i proruskih separarističkih pobunjenika  na istoku Ukrajine.

Evropska unija je odlučila u četvrtak da produži za šest mjeseci ciljane sankcije usvojene u martu protiv ruskih i proruskih separatista zbog pogoršavanja situacije u Ukrajini.

Francuska je spremna da "produži učestvovanje u mjerama osiguranja" uvedenim u okviru NATO-a za Poljsku i zemlje istočne Evrope zbog prijetnje koju predstavlja ukrajinska kriza.

Nakon što je rasporedila avione lovce u Poljskoj u periodu od četiri mjeseca i uzela učešće u mnogobrojnim vježbama NATO-a u regiji u 2014, Francuska će rasporediti "tenkove Leclerc s oklopnim vozilima VBCI u toku dva mjeseca i učestvovat će u izvjesnom broju NATO-vih vježbi u Poljskoj", navodi se u saopćenju.