BIH

Građani Domaljevca, Stanara i Istočnog Drvara biraju načelnike

U nedjelju lokalni izbori u tri općine u BiH

N.Tr.

30.1.2015

Na području najmanje općine Posavskog kantona Domaljevcu u nedjelju 1. februara bit će održani prijevremeni izbori za načelnika te općine. Prema Centralnom biračkom spisku za prijevremene izbore za načelnika općine Domaljevac - Šamac pravo glasa ima 4.416 birača. Njih 3.649  imaju pravo glasati na redovnim biračkim mjestima, njih 100 su upisani da lično glasaju u odsustvu, dok 667 birača s tog područja ima pravo glasati izvan BiH.

Za mjesto općinskog načelnika borit će se Mato Prgomet (HDZ BiH) i Mario Jurkić (HDZ 1990).

Prijevremeni izbori za  načelnika općine Istočni Drvar održat će se isti dan, a birači će također birati između dva kandidata novog općinskog načelnika. CIK BiH je potvrdila kandidature Milke Ivanković (Zavičajni socijaldemokrati-Mile Marčeta) i Milovana Mihajlović (Socijalistička partija). U toj općini pravo glasa zaključno s 12. januarom imat će 176 upisanih birača iz tri naseljena mjesta Potoci,Srnetica i Uvala.

Na prvim izborima za načelnika Općine Stanari sudjelovat će tri kandidata: Mladen Kršić (Srpska demokratska stranka-SDS), Dušan Panić ( Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD- Milorad Dodik) i nezavisni kandidat Marinko Janjilović. Na tom području 7.943 upisana birača u nedjelju će birati i odbornike u Skupštini općine Stanari, a na izborima će sudjelovati 12 političkih subjekata.

Dakle, u nedjelju će ukupno 12.535 građana s područja tri spomenute općine imati pravo sudjelovanja na prijevremenim izborima u Domaljevcu (FBiH) i Istočnom Drvaru (RS),odnosno prvim lokalnim izborima u Stanarima (RS).