REGION

Crveno upozorenje za Dalmaciju: Udari juga prelazit će i 120 kilometara na sat

Valovi viši i od dva metra

(B.P.)

30.1.2015

Meteoalarm je objavio crveno upozorenje za srednju i južnu Dalmaciju zbog olujnog i na udare orkanskog južnog i jugozapadnog vjetra koji će mjestimice prelaziti 120 km/h. Očekuju se visoki valovi, a moguće je i plavljenje niske obale. Crveno upozorenje Meteoalarma podrazumijeva snažne i opasne vremenske nepogode koje uzrokuju veliku štetu na velikom području i predstavljaju opasnost po život, prenosi Index.hr.

Veliki valovi i olujno jugo, koje u Dalmaciji puše od sinoć, izazvali su pravu poplavu na splitskoj rivi. Na području Splita moguća je i pojava pijavica.

Olujno jugo, koje od petka ujutro puše na šibensko-kninskom području, uzrokovalo je velike probleme u priobalnom naselju Brodarica te gradu Vodicama.

Veliki valovi, koji su bili i viši od dva metra, uzrokovali su štetu na brodicama vezanim uz obalu na Brodarici, a nevrijeme je izbilo i šahtove te potopilo rivu.

oluja-dalmacija-crometeo-ttrumbic

Foto: Toni Trumbić/Crometeo

Udari juga, kako se doznaje iz županijskog Centra 112, bacili su stablo na cesti uz brdo Jelinjak na području Grebaštice, a pod udarima vjetra urušio se i jedan kameni zid na kninskom području.

Iako u Centru 112 nemaju podatke o ozlijeđenim osobama, neslužbeno se doznaje kako je jedna osoba zadobila lakše ozljede, pokušavajući spasiti čamac iz 'podivljalog' mora.

Jako jugo praćeno valovima uzrokovalo je probleme i Vodičanima. U tom gradu jutros je potopljena riva.

Kako se doznaje iz Javne vatrogasne brigade Šibenik, vatrogasci su u stanju pripravnosti sve do jenjavanja vremenskih neprilika.

Inače, Meteoalarm je još jutros objavio crveno upozorenje za srednju i južnu Dalmaciju zbog olujnog i na udare orkanskog južnog i jugozapadnog vjetra.

U alarmu je istaknuto kako će udari juga mjestimice prelaziti 120 kilometara na sat, a uz visoke valove očekuje se plavljenje niske obale.