GLOBUS

Stoltenberg: Alijansa mora biti spremna nakon "crne godine"

Generalni sekretar NATO-a

Autor:Srna

30.1.2015

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da Alijansa mora da bude spremna za nove izazove nakon "crne godine" ruske intervencije u Ukrajini i terorističkih napada na evropskim ulicama.

Stoltenberg je, objavljujući godišnji izvještaj Alijanse, istakao da će snage za brzo reagovanje pomoći u izmijenjenom bezbjednosnom okruženju, ali je od članica zatražio da se pridržavaju obećanja za jačanje budžeta za odbranu.

- Protekla godina nije bila dobra za evropsku sigurnost. U stvari, bila je to crna godina. Naše bezbjednosno okruženje se promijenilo- naglasio je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, uloga Rusije u Ukrajini je ključni problem, pošto Moskva djeluje protivno međunarodnim normama.

On je naglasio da su pojačane odbrambene sposobnosti Rusije, uključujući mogućnost pokretanja iznenadnih obimnih vojnih vježbi, "dio razloga zbog kojih je NATO donio odluku da izmijeni svoj odbrambeni stav".

Stoltenberg je, takođe, upozorio na prijetnju od "Islamske države" i drugih ekstremističkih grupacija na granicama NATO-a, posebno nakon napada u Parizu u kojem su džihadisti, koji su odrasli u Francuskoj, ubili 17 osoba.

Na pitanje o mogućim kontaktima sa Rusijom, kako bi se smanjile tenzije, Stoltenberg je odgovorio da će se tokom naredne sedmice, najvjerovatnije, sresti sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim na marginama Konferencije o sigurnosti u Minhenu.