CRNA HRONIKA

Brčko: Dvadesettrogodišnjak optužen za izazivanje opasnosti po više osoba

Tužilaštvo Brčko Distrikta BiH okončalo je istragu

Autor:A. Vr.

30.1.2015

Tužilaštvo Brčko Distrikta BiH okončalo je istragu u slučaju bacanja bombe na privatni posjed A.H. u brčanskom naselju Meraje, koje je ispred porodične kuće oštećenog u tom gradu izvršeno u julu ove godine, saopćeno je iz tog tužilaštva.

Istraga je okončana podizanjem optužnice protiv 23- godišnjeg Esada Hadžića iz Brčkog, a nakon što je poslije provedenih ostalih istražnih radnji ovo lice saslušano u svojstvu osumnjičenog.

"Rezultati istrage pokazuju da je optuženi tokom noći 12. jula ove godine ispred samog glavnog ulaza u kuću oštećenog bacio eksplozivnu napravu – ručnu bombu, koja je tu snažno eksplodirala u vrijeme kada su se u kući nalazili svi ukućani, nakon čega se neprimijećen uspio udaljiti u nepoznatom pravcu", navodi se u optužnici.

U optužnici se dodaje da je eksplozija znatno uzemirila same ukućane i ostale nastanjene u tom naselju, ugrozivši njihovu sigurnost te izazvavši time ozbiljnu opasnost i za živote i imovinu drugih.

Tužilaštvo je optuženom stavilo na teret da je počinio krivično djelo izazivanja opće opasnosti, Uz to, on je optužen i za krivično djelo nedozvoljenog držanje oružja ili eksplozivnih tvari, obzirom da je nabavio i kod sebe držao minsko-eksplozivnu napravu, iako je znao da njeno držanje građanima uopšte nije dozvoljeno. Optužnica sa prikupljenim dokazima dostavljena je nadležnom sudu na dalji krivični postupak.

Postupajući u fazi prethodnog saslušanja Osnovni sud Distrikta potvrdio je optužnicu u cjelosti potvrđujući tako osnovanu sumnju da je optuženi počinio krivična djela za koja ga Tužilaštvo tereti, stoji u saopćenju.