BIH

Pomoćnik direktora SIPA-e Hrgić svjedočit će na suđenju Zupcu

Nastavljeno suđenje direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu

Autor:A. L.

30.1.2015

Izvođenjem materijalnih dokaza državnog tužioca Miroslava D. Markovića, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Goranu Zupcu, direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) optuženom za nesavjestan rad u službi.

Marković je kao dokaze Tužilaštva BiH, između ostalog, prilložio izvještaj o analizi videosnimka Federalne uprave policije, emitirane televizijske snimke, analitičko-šematski prikaz telefonskih kontakata, službeni izvještaj FUP-a, plan vanrednog obezbjeđenja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, zapisnik o uviđaju FMUP-a, FUP-a, fotodokumentaciju FMUP-a i FUP-a...

Branilac direktora SIPA-e Dragiša Jokić kazao je da službene zabilješke ne mogu biti dokazi u krivičnom postupku. Govoreći o vjerodstojnosti dokaza, Jokić je rekao da nema originalne dokumentacije, ali zbog toga nije izrazio sumnju i složio se da se ona uvrsti u sudski spis. 

Nastavak suđenja zakazan je za 5. februar. Odbrana je najavila da će na tom ročištu predočiti materijalne dokaze i ispitati svjedoka Anđelka Hrgića, pomoćnika direktora SIPA-e s obzirom na, kako je kazao Jokić, njegovo dugogodišnje iskustvo i poznavanje rada SIPA-e. 

Tužilac Miroslav Marković je uz ostale dokaze priložio medicinsku dokumentaciju KCUS-a iz koje se vidi da je tokom protesta 7. februara prošle godine povrijeđeno 82 policajca i 38 demonstranata.