BIH

Tučić: Kojem Mladenu Ivaniću treba vjerovati?

Bivši ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Srna

30.1.2015

Bivši ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić izjavio je agenciji Srna da predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić svojim prizemnim javnim istupima i vrijeđanjima najviše govori o sebi samom, jer se očigledno radi o podvojenoj ličnosti koja jedan dan govori jedno, drugi dan drugo, treći dan treće.

Na pitanje Srne da prokomentariše Ivanićeve medijske istupe u vezi sa njegovom ostavkom na mjesto ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Tučić je rekao da "Mladena Ivanića, uvaženog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i, što je podjednako bitno, profesora banjalučkog Univerziteta, apsolutno ne vrijedi komentarisati".

- Čuo sam da je izjavio, navodno, da sam ga poslušao i sačekao izjašnjenje Predsjedništva BiH, da bih i dalje bio ministar. To, između ostalog, jasno pokazuje u kojim kategorijama razmišlja dotični gospodin i šta je njemu prioritet - naglasio je Tučić.

On je rekao da se takva Ivanićevsa izjava prilično kosi sa njegovim tvrđenjem da Predsjedništvo BiH nema ništa sa pitanjem izvoza naroužanja u Ukrajinu.

- Ne znam kojem Mladenu Ivaniću treba vjerovati - onom koji tvrdi da se Predsjedništvo treba ili onom koji tvrdi da se Predsjedništvo ne treba izjasniti u vezi s tim. U svakom slučaju, očigledno je da su obojica prilično ucijenjeni i najobičniji poslušnici onih koji su mu i omogućili da bude tu gdje jeste - istakao je Tučić.

On je ocijenio da Mladen Ivanić nema nijedan argument na svojoj strani, pa u nekakvom ličnom vrijeđanju pokušava da pronađe izlaz.

- Jednostavno, to nepriliči ni njegovim godinama, ni funkciji koju obavlja, niti njegovom akademskom angažmanu. Stoga, umjesto ovakvih nastupa, pametnije bi mu bilo da počne da radi svoj posao, u skladu sa ustavnim i zakonskim rješenjima u BiH - poručio je Tučić.