BIH

Ukinuto rješenje o puštanju iz pritvora Lipovače i Gluhalića

Vrhovni sud FBiH odlučio

M.DEDIĆ

30.1.2015

Vrhovni sud Federacije  BiH ukinuo je rješenje Kantonalnog suda u Bihaću o puštanju iz pritvora krajiškog premijera Hamdije Lipovače i Alena Gluhalića.

Ovu informaciju potvrdio nam je Lipovačin advokat Salih Hodžić. Hodžić smatra da zbog stupanja na snagu federalnog Zakona  o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala 1. februara odlučivanje o sudbini njegovog branjenika treba preuzeti Vrhovni sud FBiH i Federalno tužilaštvo.

Lipovača i Gluhalić ostaju na slobodi dok se ne donese novo rješenje. Kao što je poznato oni su  pušteni  bez ikakvih uslova i mjera zabrane.

Lipovača i Gluhalić su uhapšeni 17. decembra, a osumnjičeni su zbog malverzacija tokom rekonstrukcije Sportsko-rekreacionog centra "Stens". Lipovača je tada obavljao funkciju načelnika Općine Bihać, a Gluhalić je bio vlasnik građevinske firme "Agra" iz Bihaća.

Lipovača je, prema nalazima istražitelja, kao načelnik Općine Bihać, suprotno Zakonu o javnim nabavkama, potpisao više aneksa ugovora i ugovor o izvođenju dodatnih radova na rekonstrukciji "Stensa". Na taj način je uvećan iznos investicije, odnosno zarada građevinske kompanije. Prema prvobitnom ugovoru je izgradnja trebala koštati 810.000 KM, ali je nakon navedenih aneksa vrijednost projekta porasla na čak 1,7 miliona KM.