BIH

Kiša nije ugrozila područja u priobalju Trebišnjice

Potvrđeno na vanrednoj sjednici gradskog Štaba Civilne zaštite

P. M.

30.1.2015

U Trebinju je juče održana vanredna sjednica gradskog Štaba Civilne zaštite, na kojoj je zaključeno da uprkos najavljenim obilnim kišnim padavinama, koje su se djelimično ostvarile, situacija nije alarmantna, te da nema ugroženih područja u priobalju Trebišnjice.

Kako je nakon sastanka rekao Nenad Šarenac načelnik Štaba CZ Trebinje, CZ je u pripravnosti i spremna da reaguje u slučaju potrebe.

- U svakom slučaju moramo biti u pripravnosti. Na sastanku je dogovoreno da komunikacija između svih subjekata koji su od značaja za zaštitu od poplava mora da funkcioniše na visokom nivou. Civilna zaštita je spremna da reaguje ukoliko bude potrebe, a obezbijeđene su dovoljne količine vreća sa pijeskom, za neke prve udare kako ih možemo nazvati - naveo je Šarenac i podsjetio građane Trebinja da za sve probleme izazvane obilnom kišom mogu da pozovu besplatan broj 121.

Prema riječima Nenada Šarenca trenutne  vremenske prognoze daju mnogo više razloga za optimizam, nego što je to bio slučaj sa meteorološkim najavama od prije nekoliko dana.

- Najavljuju se  i manje padavina i slabiji udari vjetra. Štab civilne zaštite u stalnom je kontaktu sa Hidrometeorološkim zavodom RS i Hidroelektranama na Trebišnjici, i na vrijeme dobija sve informacije o protoku vode kroz grad i najavljenim količinama padavina - istakao je Šarenac.

U Trebinju je kiša počela da pada u noći 29/30 januara i do sada je palo oko 60 litara kiše po metru kvadratnom, a judari juga su dostizali u pojedinim momentima i 75 kilometara na sat kažu u Meteorološkoj stanici u Trebinju.

U Hidroelektranama na Trebišnjici nam je potvrđeno da je trenutni protok kroz grad 45 kubnih metara u sekundi, te da će se protok vode zavisno od količina padavina, dotoka i međudotoka  u akumulacije mijenjati

U CZ Bileća su nam potvrtidili da kiša koja pada i na ovom području nije izazvala veće  probleme i nema vodom ugroženih područja. .

Iz Hercegovina puteva smo saznali da se saobražćaj odvija bez većih zastoja, te da su putevi na sjeveru Hercegovine, gdje je padao i snijeg, čisti, posuti i prohodni, ali da je potreban dodatni oprez.