BIH

U Tomislavgradu predstavljen projekt "Staza Gospi Sinjskoj"

Vrijednost projekta 558.031 eura

A. Ka.

30.1.2015

Danas je u Tomislavgradu predstavljen projekt "Staza Gospi Sinjskoj" kojeg finansira EU kroz IPA-fond u okviru programa prekogranične saradnja Bi Hi Hrvatske.

- Ovaj projekt je unapređenje kulturnog identiteta, pograničnog prostora i suradnje, ukazuje na razvoj infrasturkture, poboljšanja turističkih usluga i podizanje svijesti o turističkim ponudama - istaknula je Ivana Antišić koja je govorila o ciljevima i vrijednostima spomenutog projekta.

O stazi je govorio  Bože Kovačević, naglasivši da ista polazi s Ramskog jezera i od franjevačkog samostana na Šćitu, prema Tomislavgradu, uz Buško jezero i dalje preko Kazaginca do graničnog prijelaza Prisika, te preko Sinjskog polja vodi do svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske. Dalje staza vodi preko Dicma, Dugopolja, do Solinskog svetišta na Gospinu Otoku.

Trasa je duga 150 km (75 km kroz BiH, te 80 km kroz HR) i obuhvaća važne historijske, arheološke i vjerske lokalitete. Web stranicu Staza Gospi Sinjskoj prezentirao je Mario Lipovac, a na istoj se mogu pronaći informacije, uvodni dio o projektu, kontakti, projektni partneri i sl. Ukupna vrijednost ovoga projekta je 558.031,05 EUR, od čega će 54% finansirati partneri iz Hrvatske a 46% partneri iz BiH.

Turistički potencijal

- Ovim projektom obnavljamo stazu kojom je Gospa išla pred najezdom Turaka kroz BiH, proširujemo vidike i saradnju, povezujemo turističke potencijale i učimo se za veće projekte koji nas čekaju u budućem vremenu - izjavio je načelnik općine Ivan Vukadin (HDZBiH)

Gvadrijan samostana u Tomislavgradu fra Ante Pranjić, kazao je d je teško odgovoriti kakva budućnost očekuje Tomislavgrad.

- Ponovno oživljavanje ovoga kraja i obnavljanje duvanjske biskupije je nužno. Duvno je uvijek bilo središte i na razini kulture i povjesnog i vjerskoga života - naglasio je fra Ante Pranjić.

Za mjesec do dva su najavljeni konferencija za novinare i informativni dan na kojima će se svi zainteresirani moći detaljnije upoznati s ovim projektom koji je prije par mjeseci prezentiran i u Livnu.