BIH

SDP bi mogao podržati predlaganje, ali ne i imenovanje potpredsjednika FBiH!

Slaviša Sućur izjavio nakon zasjedanja Doma naroda

A. Du.

30.1.2015

Imenovanje predsjednika i dva potpredsjednika FBiH danas je na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta odloženo do daljnjeg, i to zbog nedovoljnog kapaciteta koalicionih partnera SDA, HDZ-a BiH i DF-a da predlože kandidata iz Kluba Srba.

Predsjedavajuća Doma Lidija Bradara (HDZBiH) izjavila je da bi do imenovanja moglo doći naredne sedmice.

Međutim, predsjednik Kluba Srba i potpredsjednik SDP-a Slaviša Šućur jučer je u izjavi za medije nakon sjednice dao do znanja da njegova stranka, koja ima čak šest delegata u ovom klubu, odnosno ubjedljivu većinu, ne mora nužno podržati imenovanje bilo čijeg kandidata.

Naime, on je na upit novinara “Avaza” rekao kako je jedno od mogućih rješenja da delegati SDP-a daju svoje potpise da bi se na sjednici predložio kandidat, ali to ne znači da bi njegova stranka mogla podržati samo imenovanja potpredsjednika FBiH iz reda Srba.

-Vidjet ćemo šta će sutra (danas op.a.) odlučiti Glavni odbor SDP-a. Pokazuje s, međutim, da proces formranja vlasti, ipak, nije zapeo samo u FBIH, jer u dosta kantona još nisu formirane vlade, a tamo nema nikakvih prepreka. Isto vlast se na nivou države mogla već davno formirati – kazao je Šućur.

Slaviša Mihajlović, sprski delegat iz SNSD-a, rekao je da bi njegova stranka također mogla imati kandidata.

- Očito je da su oni koji čine parlamentarnu većinu, u nastojanju da brzo formiraju vlasti, zaboravili pa čak i zaobišli Kluba Srba. Nadma se da će se priča oko imenovanja potpredsjednika FBiH s kuloara prebaciti na instituciju, koja se zove Klub srpskih delegata - kazao je Mihajlović.

Inače, jučer je na sjednici Doma naroda verificiran mandat srpskom delegatu Željku Mirkoviću (SDP), koji na proteklom zasjedanju nije bio prisutan. Mirković je tako kao 13 član srpskog kluba i zvanično zasjeo u delegatsku fotelju.

Ovom Klubu i dalje nedostaje četiri delegata, pa će on do kraja manadata, zbog aktuelni zakonskih propisa, po svemu sudeći ostati nepopunjen.

FBiH dobila odluku o privremenom finansiranju

Budući da još nema budžeta, na sjednici je usvojena odluka o privremenom finansiranju Federacije za prva tri mjeseca. Odluka je teška 421,8 miliona KM. Također, usvojene su i izmjene Zakona o budžetima radi finansiranja Mostara, koji godinama nema gradsku vlast.