BIH

Alispahić: Ne mogu vjerovati da ovi zločinci nisu znali za strijeljanje kod Trnova

Reakcije Srebreničanki na odluku Žalbenog vijeća

A. Hadžić

30.1.2015

Odluku Žalbenog vijeća Haškog tribunala u procesu protiv Vujadina Popovića, Ljubiše Beare, Drage Nikolića, Radivoja Miletića i Vinka Pandurevića majke Srebrenice doživjele su na različite načine. 

U Tuzli, grupa Srebreničanki, čiji su najmiliji ubijeni u julu 1995.godine, izricanje presuda po žalbi oficira VRS pratila je u sjedištu Udruženja "Žene Srebrenice".

Nakon što je predsjedavajući Žalbenog vijeća sudija Patrik Robinson završio čitanje odluke većina je bila zadovoljna činjenicom da su Popović i Beara presuđeni za udruženi zločinački poduhvat radi počinjenja genocida. 

- Dobro je da su Beara i Popović osuđeni za genocid. To jeste bio genocid i treba da ostatak života provedu u zatvoru. Nama to neće nadomjestiti naše mrtve, ali nam je lakše kad vidimo da ima koliko toliko pravde. Ipak, u svemu ovome ne mogu da shvatim da se od kazne koju je zaslužio, izvukao Vinko Pandurević. Moj muž je ubijen u Kozluku, tamo gdje je njegova jedinica komandovala. Ne može biti da on kao komandant brigade nije znao za sva ta ubijanja – kazala nam je Naza Hasanović, nakon što je saslušala odluku Žalbenog vijeća Haškog tribunala. 

Današnju odluku Žalbenog vijeća u Hagu, Nura Alispahić iz Srebrenice saznala je od novinara. Majka čijeg su sina Azmira ubili "Škorpioni" na Godinjskim barama kod Trnova, teško je primila informaciju da su oficiri VRS oslobođeni odgovornosti za ovaj zločin u kojemu je strijeljano šestorica srebreničkih mladića. 

nura-alispahic-aa

Foto: Arhiva (Nura Alispahić)

- Pitam samo ko je odgovoran? Ne može biti da ti oficiri nisu znali šta rade "Škorpioni". Pa komanda sa Pala pozvala je "Škorpione" iz Srbije da ubijajaju po Bosni. Nisu "Škorpioni" bili balon koji je odnekud doletio, već je to cijela vojna jedinica koja je činila zločine nad našom djecom. Osudili su u Beogradu neke od "Škorpiona", ali prave vođe još nisu, a oni su sjedili u vrhu vojske i policije Karadžićeve države. Ne mogu vjerovati da ovi zločinci nisu znali za strijeljanje naše djece kod Trnova – kroz suze nam je kazala Nura, nevjerujući da je doživjela "još jedan sudski šamar".

Inače, Žalbeno vijeće Haškog tribunala, uz pojedinačno izuzimanje mišljenja pojedinih sudija, potvrdilo je raniju presudu Pretresnog vijeća za Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu kojom su kaženjeni na doživotni zatvor, te kaznu Dragi Nikoliću od 35 i Vinku Pandureviću od 13 godina zatvora. Radivoju Miletiću ranije izrečena kazna od 19, smanjena je na 18 godina zatvora.