BIH

Ivanić: Tučić je moralna spodoba i njegovi postupci su kukavički

Predsjedavajući Predsjedništva BiH ocijenio da je izvoz naoružanja Ukrajini štetan

Autor:V. S.

30.1.2015

- Izvoz naoružanja iz Bosne i Hercegovine Ukrajini je štetan jer će dovesti u pitanje isporuku gasa, besplatno školovanje za više od 70 studenta iz BiH u Rusiji, niz ugovora koji se donose za poljoprivredne proizvođače iz RS-a i Federacije, i zbog toga nije vrijedno da se sve ovo dovede u pitanje – izjavio je to danas u Banjoj Luci predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić.

On je naglasio da Predjedništvo BiH ima nadležnost da zuauzme stav ali ne i da donese odluku. Ocijenio je da se resorni ministar iz SNSD-a, Boris Tučić, koji je nedavno podnio i ostavku, ponaša neprincipijelno i pokušava prebaciti odgovornosti.

- Ministarstvo odbrane u kome su i poslanici SNSD-a, SP-a i DNS-a dalo je dozvolu za izvoz naoružanja, a zatim i Ministarstvo inostranih poslova u kome su također poslanici SNSD-a, SP-a i DNS-a,  a zatim je zahtjev došao od ministra kome sam rekao da zatraži mišljenje od Predsjedništva, koje nema nadležnosti da odlučuje i da ima moju podršku da ne da potpis za izvoz naoružanja. Međutim, Tučić, moralna spodoba, podnosi ostavku i prenosi ovlaštenje na druge, a time i odgovornosti – naglasio je Ivanić.

On je rekao da je ponudio da o ovoj temi razgovara sa drugim članovima Predsjedništva BiH, ali nema saglasnosti.

- O pregovorima sa Ukrajinom ja nemam ništa. Neprincipijelno je stavljati odgovornost na mene i praviti sliku u ovdašnjoj javnosti kao da sam ja taj koji dovodi u pitanje odnose sa jednom Rusijom– napomenu je Ivanić danas na vanrednoj press konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Postupak monistra SNSD-a, Tučića, ocijenio je kukavičkim dodajući da se uplašio odgovornosti i tužbi.

Ivanić je danas ponovio da je izjava koja je jučer potpisana u Predsjedništvu BiH nesporna, usaglašena te zadovoljava forme svih strana.

Komentarišući presudu Popoviću i Beari u Hagu, Ivanić je ocijenio da je haški tribunal jednostran i da se bavi samo zločinima protiv Srbra.