BIH

Njemačka ambasada pozvala lidere da potpišu izjavu koju je sačinilo Predsjedništvo BiH

"Nadamo se da će svi lideri stranaka potpisati ovu izjavu"

Autor:A. Du.

30.1.2015

Njemačka ambasada pozdravila je u današnjem saopćenju dogovor Predsjednišva Bosne i Hercegovine o usvajanju obavezujuće zajedničke izjave za EU.

- Predstavljeni tekst obavezujuće zajedničke izjave Predsjedništva BiH, u kojem se lideri svih parlamentarnih stranaka obavezuju na sprovođenje neophodnih reformi u procesu integracije Bosne i Hercegovine u EU, reflektuje ishod razgovora ministara vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije, Steinmeiera i Hammonda sa predstavnicima stranaka od 16. januara - kaže se u saopćenju Njemačke ambasade.

Naveli su i da pomenuti tekst sadrži sve iznesene primjedbe lidera stranaka i predstavlja jedan izbalansiran kompromis.

- Nadamo se da će svi lideri stranaka potpisati ovu izjavu. Nakon dugogodišnjeg zastoja ova izjava otvara put za daljnje integracione korake. Još je važnije da se lideri stranaka ovom izjavom obavezuju na preuzimanje konkretnih reformi, kako bi se riješili gorući ekonomski i socijalni problemi zemlje. To je ono što ljudi u Bosni i Hercegovini hoće - kaže se u saopćenju.

Navode i da potpisivanje izjave i njeno potvrđivanje od Parlamenta BiH su važan prvi korak u daljnjem slijedu.

- Prije svega je bitno da se odmah počne sa izradom konkretne agende reformi. EU i Njemačka su i dalje spremne podržati Bosnu i Hercegovinu na tom putu. Jer mi smo
ubjeđeni da je Bosni i Hercegovini mjesto u Evropskoj uniji i da ona ne smije zaostajati na tom putu za ostalim zemljama u regionu - kažu iz Njemačke ambasade u BiH.