BIH

Izdato crveno upozorenje: Jak olujni vjetar obilne kišne padavine

Za sada nisu prouzrokovani veći problemi

V. S.

30.1.2015

Temperatura izmjerena u 11 sati u Banjoj Luci iznosila je 12, 5 stepeni Celzijusa i od jutarnjih sati evidentan je  umjeren na udare jak vjetar od 25km/h, koji će do kraja dana biti jači, nakon čega se očekuju intenzivnije padavine, izjavio je to za “Dnevni avaz” meteorolog Hidrometeorološkog Zavoda Republike Srpske u Banjoj Luci Draško Rudan.

Jak vjetar, za sada nije prouzrokovao veće probleme, ni štete u ovom gradu, ipak građanima se sugeriše oprez prilikom boravka vani, zbog eventualnih posljedica.

-  Za sada imamo slabu kišu, a do kraja dana moguća je i susnježica. Sutra će biti suho, a u drugom dijelu dana ponovo naoblačenje. Posebno jak vjetar, s udarima, može se očekivati na višim predjelima kao i u Hercegovini- naglasio je Rudan.

Crveno upozorenje izdato je za područja Trebinja, Mostara i Livna zbog jake kiše.

Očekuje se između 30 i 60 litara padavina po kvadratnom metru, a lokalno moguće i do 80, dok bi na jugu naše zemlje moglo pasti i više od 110 litara po kvadratnom metru.

Stanovnici Banje Luke, Bihaća, Foče, Livna, Mostara, Sarajeva, Trebinja i Tuzle mogu očekivati olujni jugo, sa udarima ponegdje većim i od 90 km/h, zbog čega za njih vrijedi narandžasto upozorenje, dok je za područja Prijedora i Višegrada izdato žuto upozorenje sa blažim vjetrom i očekivanom manjom količinom padavina