BIH

Bećirović o Sutorini: Stalo nam je do svakog pedlja teritorije BiH

Zvanično je uputio u parlamentarnu proceduru Rezoluciju

A. L.

30.1.2015

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović, zvanično je uputio u parlamentarnu proceduru Rezoluciju o Sutorini 24. decembra prošle godine i to, kako je rekao na današnjoj konferenciji za novinare, s ciljem da se ukaže na važnost Sutorine za BiH.

Bećirović ističe da je zadatak izabranih zvaničnika "da prije svega čuvamo i branimo interese države BiH".

- U politici kao i u životu postoje dva principa, jedan je lakši i bezbolniji, drugi je teži, naporniji, ali po mom sudu časniji. Veliki dio nas se opredijelio za ovaj drugi pristup. Mi ćemo se za državne granice BiH zalagati mirnim i demokratskim putem i pravnim sredstvima- rekao je Bećirović.

Mi poštujemo nezavisnost Crne Gore, kaže Bećirović, ali isto tako poštujemo princip da tuđe nećemo, a svoje nedamo.

fotografija-33

- Moramo pokazati da nam je stalo do svakog pedlja teritorije BiH. Gotovo svi se u BiH slažu da je prema državi BiH napravljena pravna, državna i historijska nepravda. U ovom trenutku mi, nažalost, nemamo konsenzus među organima zakonodavne i izvršne vlasti po ovom pitanju- kazao je Bećirović dodajući da je "naš cilj da gradimo dobrosusjedske odnose, ali ne na štetu BiH".

On kaže da je ovo isključivo pitanje države BiH i u tekstu Rezolucije nema riječi o entitetima.

- Ako se Sutorina uspije vratiti u sastav BiH, to je isključiva nadležnost državnih organa BiH. Titular vlasništva nad Sutorinom je država BiH, tužbu pred međunarodnim sudom pravde može podnijeti jedino BiH - pojašnjava Bećirović upitavši zašto da Vijeće ministara u tehničkom mandatu prelama tako važno pitanje?

- BiH ima i vlasničko pravo nad Sutorinom, jer Crna Gora nema argumenata za vlasničko pravo nad ovom teritorijom. To što je eventualno Đuro Pucar Stari dogovorio sa rukovodiocima Crne Gore to nema pravnu snagu - potcrtao je Bećirović.

Javna rasprava o Sutorini na kojoj će biti prisutni brojni istaknuti stručnjaci održat će se 24. februara i tek nakon te rasprave Predstavnički dom će se o tome izjasniti.

fotografija-222