BIH

Tuzlanski radnici najavljuju nove proteste

Zbog neispunjavanja zahtjeva upućnih Skupštini TK-a

M. Ahmedić

30.1.2015

Tuzlanski radnici "Aide", "Konjuha", "Dite" i "Livnice", koji su krajem prošle godine pješačili prema graničnom prijelazu u Orašju, najavljuju proteste za ponedjeljak, 2. februara, zbog, kako kažu, neispunjavanju dostavljanja odgovora o zaključcima Skupštine TK-a o isplati druge socijalne pomoći za januar mjesec 2015. godine, kao i o rješenju pokretanju proizvodnje.

- Skupština TK-a je trebala da do 25. januara 2015. godine dostavi zaključke o isplati druge socijalne pomoći u iznosu od 400 KM za januar ove godine, kao i zaključak o pokretanju proizvodnje. Međutim, to se nije dogodilo. Oni su samo poslali zapisnik o sastanku na kojem su obećali da će dostaviti ove zaključke. Zbog toga mi najavljujemo proteste za ponedjeljak, 2. februara, proteste ispred zapaljene zgrade Vlade TK-a u 9:00 sati - kazao je Muhamed Trakić, predsjednik Sinikata radnika "Konjuh" Živinice.

Naglasio je da je predsjednica Lejla Ćatić, Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH danas održala sastanak na kojem je kazala da su uspjeli zakazati sastanak za danas sa predstavnicima Skupštine TK-a.

- Pokušat ćemo danas još jednom mirnim putem da pokušamo da se dogovorimo sa predstavnicima Skupštine,  da pokušamo doći do rješenja ove problematike. Ukoliko nam budu mogli garantovati da će do naredne sedmice ispoštovati bar prvi zahtjev radnika, a to je isplata druge socijalne pomoći u iznosu od 400 KM, protesti će se odložiti, u suprotnom protesti će biti održani 2. februara - podvukla je Ćatić.