NAUKA

ISPOVIJEST ONKOLOGA O MEDICINSKOM ČUDU Moja 8-godišnja kći slučajno je našla lijek za rak!

Svjetska senzacija

Autor:(A. Vr.)

30.1.2015

Camilla Lisanti (8) iz Manchestera nedavno je usred obiteljske večere sa svojim roditeljima možda sasvim slučajno pronašla lijek za rak!

Kako piše Independent, Camillin otac Michael, inače ugledni naučnik koji učestvuje u istraživanjima na polju onkologije, svoju je kćer za vrijeme objeda u jednom trenutku pitao kako bi ona izliječila rak. Djevojčica je nakratko promislila i zatim predložila tretman antibioticima. 'Kao kada me boli grlo', rekla je svojim skeptičnim roditeljima.

Profesor Lisanti i njegova supruga Federica Sotgia, također ugledna onkologinja zaposlena na mančesterskom univerzitetu, ubrzo su testirali prijedlog vlastite kćeri u svom laboratoriju i ostali su zapanjeni rezultatom. Uzeli su nekoliko najjeftinijih i najpopularnijih antibiotika i njima tretirali kancerogene stanice koje su redom bile uništene.

Zaključili su da neki od korištenih antibiotika zaustavljaju proizvodnju mitohondrija, koji stanice opskrbljuju energijom. Inače, kancerogene matične stanice, koje stvaraju tumore i održavaju ih na životu, često imaju povećanu koncentraciju mitohondrija.

Njihovo je istraživanje pokazalo da četiri često korištena antibiotika uspješno uništavaju uzorke kancerogenih stanica uzete iz tumora na dojci, prostati, plućima, jajnicima, gušterači, koži i mozgu.

Riječ je o lijekovima čija dnevna doza košta tek 60-ak lipa, što je radikalno jeftinije od uobičajenih lijekova koji se danas koriste u tretiranju tumora.

Pritom je krucijalna informacija da nijedan od ovih antibiotika nije naštetio zdravim stanicama. Profesor Lisanti je uvjeren da bi se antibiotici mogli pokazati jeftinom i sigurnom metodom liječenja raka, a sve zahvaljujući sugestiji njegove kćerkice.

'Čula nas je da često raspravljamo o raku i pomislili smo da bi bilo zabavno pitati je kako bi ona riješila taj problem', izjavio je ugledni onkolog opisujući prijelomnu porodičnu večeru.

'Isprva sam mislio da je vrlo naivno misliti da se rak može liječiti antibioticima, ali na kraju je Camilla bila u pravu. Doduše, ona je i inače najčešće u pravu kada nešto kaže. Uvijek ima neki lijep odgovor koji ima smisla', dodao je Lisanti i napomenuo da 8-godišnjakinja mašta o karijeri učiteljice.

Premda je ovo ad hoc istraživanje prilično obećavajuće, moglo bi proći još dosta vremena do moguće primjene antibiotika na ljudima oboljelima od raka.

'Nema indikacija iz ovog istraživanja da bi ovi konkretni antibiotici ubili kancerogene stanice u samim pacijentima, nije jasno ni kakvih bi moglo biti nuspojava. Za neke se antibiotike još od 60-ih godina prošlog stoljeća zna da imaju antitumorske efekte i sastavni su dio savremenih tretmana', izjavio je za Independent onkolog Alan Worsley iz britanskog Centra za istraživanje raka.