BIH

Aktivirana aplikacija za online prijavu korupcije

Potpisan ugovor

Autor:A. Vr.

30.1.2015

Danas su u prostorijama MUP-a Kantona Sarajevo ministar Nermin Pećanac, sekretar Centra za sigurnosne studije (CSS) Denis Hadžović i izvršna direktorica Inicijative za suzbijanje kriminala i resocijalizaciju (CSRI) Alma Kovačević, potpisali ugovor o aktiviranju aplikacije za online prijavu korupcije putem oficijelne web-stranice MUP-a Kantona Sarajevo.

Kako je prije pet mjeseci inicijalnim sastankom i najavljeno započete su i danas zaokružene projektne aktivnosti na realizaciji ovog projekta kojim se omogućava građanima još jedan način prijave koruptivnih aktivnosti, navode iz MUP-a KS.

Izgradnja ove online aplikacije je provedena u okviru projekta “Mapiranje rizika od korupcije u sigurnosnom sektoru”, koji finansijski podržava Delegacija evropske unije u BiH, a koji je započet u decembru 2013.goidne.

Cilj projekta jeste sačinjavanje analize, objašnjenja i prezentiranja široj javnosti mape glavnih rizika od korupcije u policijskim, vojnim i sigurnosnim agencijama u BiH. Ovo bi bio samo nastavak aktivnosti koje je MUP Kantona Sarajevo započeo još 2007. godine donošenjem Strategije za borbu protiv korupcije, te formiranjem Operativnog tima za borbu protiv korupcije.

Aplikacija za prijavu korupcije će na službenoj web-stranici MUP KS biti aktivirana već danas, tako da će građani odmah biti u mogućnosti prijaviti nadležnim službama sva saznanja o eventualnim koruptivnim aktivnostima do kojih dođu, te pratiti sudbinu svoje prijave od momenta kada svoja saznanja dostave MUP-u KS, pa do završetka obrade dostavljenih podataka.

Ovo je još jedan pokazatelj stvarnog senzibiliteta nadležnih u MUP-u Kantona Sarajevo u smislu istinskog doprinosa što efikasnijoj borbi protiv korupcije, kao jedne od najopasnijih i najštetnijih pojava u našem društvu.