LIFESTYLE

Fojničanin Muhamed Bureković otkriva: Za šta se sve može iskoristiti obična čačkalica

"Ovi "mališani" itekako upotrebljivi u još niz slučajeva"

Autor:(A. Vr.)

30.1.2015

Bez čačkalice uglavnom nema serviranja predjela i provjeravanja da li je kolač ispečen, ali kladim se da nas malo zna da su ovi "mališani" itekako upotrebljivi u još niz slučajeva – veli ovaj dobroćudni Fojničanin koji našim čitaocima nudi pet savjeta kako na najbolji način iskoristiti čačkalicu, prenosi aura.ba.

Zna Fojničanin Muhamed Bureković da je točak najrevolucionarnije otkriće čovječanstva, ali u šali veli kako je i obična čačkalica veliki izum.

- Sve što vidimo oko sebe je nečiji izum, pa i čačkalica. Uglavnom svi je imamo u kući, a malo nas je koji se (u)pitamo ko i kako je izmislio tu jednostavnu, a veoma važnu stvarčicu – kaže sada ozbiljno Muhamed, koji nam je demonstrirao kako pravi čačkalicu od komada trešnjinog drveta. Dok je uz pomoć običnog kuhinjskog noža spretno i vješto „tesao“ i tanjio suhu daščicu, pretvarajući je u savršenu čačkalicu, nabrojao je gdje sve čačkalica može naći efikasnu primjenu, a da nije pomenuo njene dvije ključne uloge, kod „čačkanja“ zuba i „ubadanja“ suhomesnatih mezetluka.

- Znamo da bez čačkalica uglavnom nema serviranja predjela i provjeravanja da li je kolač ispečen, ali kladim se da nas malo zna da su ovi „mališani“ itekako upotrebljivi u još niz slučajeva – veli ovaj dobroćudni Fojničanin i putem omiljenog magazina Aura nudi pet savjeta našim čitaocima kako na najbolji način iskoristiti čačkalicu.

- Privremeno spasite naočale: Negdje ste zagubili šarafić koji pričvršćuje staklo na naočalama? Gurnite komad čačkalice u rupu za šaraf; pričvrstite ljepilom dok ne budete u mogućnosti da ih popravite.

- Popunite male ogrebotine: Ako imate ogrebotinu na nekom od predmeta koju želite ispuniti bojom, kitom ili lakom, poslužite se čačkalicom da premažete preko ogrebane površine.

- Ukrasite tortu: Spriječite greške tako što ćete čačkalicom lagahno ocrtati slova i cvjetiće na preljevu, prije nego što uzmete špricu za šlag.

- Spriječite cijepanje ljepljive trake: Zabodite čačkalicu na kraj ljepljive trake kako biste ga mogli nači sljedeći put. Znamo - sjajno.

- Začepite rupu na baštenskom, gumenom crijevu: Odlomite jednu trećinu čačkalice i gurnite je u rupu dok njen kraj ne bude u ravni sa crijevom. Omotajte vodootpornu ljepljivu traku oko šlaufa da učvrstite. Trebalo bi izdržati do kraja sezone.

Susret sa Muhamedom Burekovićem upriličili smo u selu Kehići kod Fojnice. Dok je sjedio sa prijateljima za baštanskim hastalom, svakome je izradio po jednu čačkalicu. Bilo je to druženje akšamlija. „Njegov“ izum je iskorišten na najbolji način – za „ubadanje“ suhomesnatih mezetluka!