BIH

U selu Čuhovići teško bolesna starica, put još neprohodan

Pripadnici Gorske službe spašavanja Konjic imali sinoć još jednu intervenciju

Autor:M. Ć.

30.1.2015

Nakon što je prije dvadesetak dana jedna bolesna starica helikopterom Oružanih snaga BiH-e evakuisana iz sela Čuhovići do Opšte bolnice Konjic, noćas su pripadnici Gorske službe spašavanja Konjic imali još jednu intervenciju u ovom selu.

- Iz Opšte bolnice Konjic javili su nam da se u ovom selu nalazi još jedna bolesna starica, koja je pala u komu, i da joj je potrebna doktorska pomoć. Kako još uvijek, zbog snijega, put nije prohodan do ovog sela, angažirali smo i pripadnike Gorske službe spašavanja Konjic, sa kojima smo, uz pratnju i medicinskog tehničara krenuli prema selu - kazao nam je pomoćnik načelnika u Općinskoj službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo, Husein Hodžić.

Vozilom su stigli do mjesta gdje je put prohodan, a pješke su se uputili ka Čuhovićima.

- Zbog nevremena koje je i noćas bilo aktuelno u ovom planinskom selu, nismo uspjeli evakuirati staricu, a sa njom je u selu ostao medicinski tehničar, koji joj pruža pomoć. Obzirom da su se vremenski uslovi naglo pogoršali, nenu nismo uspjeli da transportujemo do mjesta gdje smo ostavili vozilo - kazao je načelnik Gorske službe spašavanja Konjic, Damir Gogić.

Jutros je upučena jedna mašina kako bi se pročistio put do Čuhovića, i nena dovezla u bolnicu u Konjicu.

- Pacijentica Rifija Potur je u teškom stanju. Nena je inače šećeraš, a trenutno je u komi. Pitanje je koliko će nena izdržati. Mi joj pružamo pomoć - kazao nam je jutros u telefonskom razgovoru medicinski tehničar, Edi Balić, koji ističe da je u ovom selu trenutno velika mećava i nevrijeme, a tokom noći pao je i novi snijeg.

Prije pola sata na teren su se uputili i specijalci Federalnog MUP-a.

- Oni su krenuli na teren kako bi izvukli bolesnu staricu i nadamo se da ćemo uspjeti - kazao je Hodžić.