GLOBUS

Palestinci: Izraelski plan izgradnje 430 novih kuća na zapadnoj obali je "ratni zločin"

Zapadna obala

Fena

30.1.2015

Plan Izraela da izgradi novih 430 kuća na Zapadnoj obali je "ratni zločin", izjavio je u petak zvaničnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Abu Jusef.

- Ono što su Izraelci najavili dio je šireg rata protiv palestinskog naroda. To je ratni zločin koji će dovesti do toga da se pitanje izgradnje naselja iznese pred Međunarodni krivični sud - rekao je Jusef za AFP. 

Izraelska vlada raspisala je tokom dana tender za izgradnju 430 kuća na Zapadnoj obali, rekao je Danijel Zajdeman, šef nevladine organizacije koja nadgleda aktivnosti povezane s izgradnjom. To je prvi tender za izgradnju kuća od oktobra prošle godine i najvjerovatnije i posljednji uoči općih izbora 17. marta, prenosi Tanjug. 

Prema Zajdemanu, novi tenderi povezani su s predstojećim izborima na kojima se stranka Likud premijera Benjamina Netanijahua nadmeće s ostalim desničarskim strankama. 

- Teško da je to slučajnost - istakao je on, dodavši da to ne bi moglo da se dogodi bez Netanijahuovog znanja i saglasnosti. 

Zajdeman je rekao da će nove kuće biti izgrađene u četiri već postojeće naselja na Zapadnoj obali - 112 u Adamu, 156 u Elkani, 78 u Alfei Menashe i 84 u Kirjat Arbi. 

Izrael je okupirao Zapadnu obalu tokom šestodnevnog rata 1967. godine. Izgradnja naselja na tom području je nezakonita prema međunarodnom pravu, a protive se i SAD i međunarodna zajednica jer to vide kao prepreku za postizanje eventualnog mirovnog sporazuma s Palestincima.