BIH

Uskoro počinje rekonstrukcija poljskih nasipa u Baziku i Domaljevcu

Obnovit će poljski nasip u dužini od 13 kilometara

N. Tr.

30.1.2015

Na području općine Domaljevac-Šamac najkasnije do kraja juna završit će se radovi na obnovi poljskih nasipa na u rejonu sela Bazik i Domaljevac koje će sa 400.000 maraka financirati američka agencija za međunarodni razvoj USAID kroz projekt "Obnovom infrastrukture do ekonomskog razvoja zajednica u BiH".

Kako bi se pristupilo realizaciji poslova na sanaciji nasipa koji bi štitio poljoprivredno zemljište od izlijevanja vode iz korita Save jučer je potpisan Protokol između predstavnika Posavskog kantona, Općine Domaljevac i Catholic Relief Serevices za BiH. 

Prema službenim podacima Općine Domaljevac u prošlogodišnjim majskim poplavama na tom području poljski nasipi su oštećeni na brojnim mjestima. Na lokalitetu sela Bazik poljski nasip je oštećen na čak 85 mjesta u ukupnoj dužini od 1587 metara,a u Domaljevcu na 41 mjestu s ukupnim oštećenjima u dužini od 1150 metara.

- Realizacijom tog projekta zaštitit  će se preko 700 hektara obradivih površina od visokih voda rijeke Save,a to će mnogo značiti za naše poljoprivrednike-istaknuo je prof.Mario Jurkić,vršitelj dužnosti Općinskog načelnika u Domaljevcu.   

U realizaciji tog projekta Ministarstvo poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona sudjeluje s  20 posto investicije,a općina Domaljevac-Šamac ima zadatak da na Općinskom vijeću donese Odluku o eksproprijaciji zemljišta. 

Poljski nasip na ta dva lokaliteta bit će obnovljen u ukupnoj dužini od 13 kilometara,njegova kruna bit će široka 2 metra i za oko 40 centimetara bit će viši u odnosu na trenutnu visini što bi trebalo osigurati zaštiti obradivih površina u narednih 20-tak godina.