NOGOMET

Halep se žali, a sam se provodio u uvjetima koji su mu osigurani

Dragan Kulina, član Izvršnog odbora NSBiH

M. T.

30.1.2015

- Istraga koju Državna agencija za istrage i zaštitu vodi na osnovu prijave suspendiranog člana Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH Amera Halepa je nepotrebna, ali je i dobra, kako bi se na glasine o malverzacijama u našoj kući fudbala na sva vremena stavila tačka.

Ovo je stav člana Izvršnog odbora NSBiH Dragana Kuline, koji je, baš poput skoro svih ostalih kolega iz ovog tijela, odlučno negirao da su u Savezu na sceni mutne radnje kada je riječ o fakturama i ugovorima koji se tiču putovanja reprezentacije BiH.

- Kompletan Izvršni odbor donosio je odluke. Ako je neko pogriješio, onda smo pogriješili svi, ali sam uvjeren da malverzacija nema. Nogometni savez BiH za sve što radi u posljednje tri-četiri godine ima ogromnu podršku Svjetske (FIFA) i Evropske nogometne asocijacije (UEFA). Da ne radimo dobro, ne bismo je imali, jer ove dvije asocijacije četiri puta godišnje šalju svoju inspekciju u Savez kako bi provjerili naš rad. Umjesto toga, NSBiH je, na račun svog ugleda, osigurao veliku FIFA-inu finansijsku pomoć za poplave i stalno ulaže novac u infrastrukturne i druge projekte. Pitam vas, da li bi tako bilo za vrijeme prošle vlasti u NSBiH? - govori Kulina.

Član IO-a kaže da mu nije poznato zbog čega se Halep usmjerio na NSBiH, jer je, kako kaže, i sam uživao u onome što mu je Savez omogućio.

- U ovoj demokratiji svako ima pravo da se ljuti i priča, ali je pitanje s koliko argumenata. Ako je Hapel podržavao naše odluke svojim glasom, a na kraju krajeva, i sam se provodio u uvjetima koje mu je omogućio NSBiH, onda tu nešto ne valja. Ne znam zašto je toliko ljut na nas kada ga nismo mi suspendirali nego Kantonalni i Federalni savez pa onda, po automatizmu, i mi.

No, na kraju, mislim da je ovo možda i dobro, da nadležni organi pregledaju sve i svima daju do znanja da u NSBiH nema lopova. Možda ćemo nakon toga napraviti malo bolji ambijent, u kojem će raditi i klubovi i reprezentacija BiH, koja, na kraju, svima život znači - istaknuo je Kulina.