BIH

HAG Popoviću i Beari potvrđen doživotni zatvor zbog genocida!

Žalbeno vijeće utvrdilo da su Popović i Beara krivi za udruživanje

N. K.

30.1.2015

12:35 Pandureviću se potvrđuje kazna od 13 godina zatvora.

12:33 Miletiću se smanjuje kaznu zatvora s 19 na 18 godina zatvora.

12:30 Nikoliću potvrđena kazna od 35 godina zatvora.

12:28 Također, i Beari se potvrđuje kazna doživotnog zatvora.

12:25 Popoviću potvrđana doživotna kazna zatvora.

12:15 Novom presudom Žalbenog vijeće poništava se osuđujuća presuda za komandnu odgovornost Pandurevića za zločine koje su počinili njegovi podređeni. Ipak, u nekim drugim slučajevima, Pandurević je proglašen krivim po komandnoj odgovornosti.

12:10 Pandurević se žalio na presudu kojom se osuđuje da je znao i pomagao ubistva s genocidnom namjerom.

11:45 Žalbeno vijeće je potvrdilo da Miletić je odgovoran za situaciono uslovljena ubistva u Potočarima.

11:40 Žalbeno vijeće je odbilo žalbu vezanu za tvrdnje Miletića da nije bio savjetnik Ratka Mladića u Glavnom štabu Vojske RS-a.

11:15 Trenutno je uslijedila pauza nakon koje se očekuje izricanje konačne presude petorici oficira Vojske Republike Srpske optuženoj za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

10:55 Također, i Nikoliću je ukinuta presuda za zločin kod Trnova.

10:50 Žalbeno vijeće je uvažilo žalbe Popovića, Beare i Nikolića te je usaglašeno da nisu krivi za ubistvo šest Bošnjaka kod Trnova.

news-2010-february-srebrenica-857064008

10:37 Osuđujuća presuda Miletiću za zločin protiv čovječnosti u jednom dijelu optužnice se ukida.

10:35 Predsjedavajući Žalbenog vijeća je rekao da Miletić nije uspio dokazati da je Pretresno vijeće pogriješilo kada ga je optužilo za diskriminatornu namjeru.

10:30 Popović i Beara su krivi za udruživanje radi počinjenja genocida, smatra Žalbeno vijeće.

10:25 Također, Žalbeno vijeće je odbacilo argumente branioca Popovića i Beare vezano za genocidnu namjeru.

10:20 Papović, Miletić, Beara i Nikolić su osporavali vjerodostojnost svjedoka što je Žalbeno vijeće odbacilo kao i argumentaciju za njihov alibi.

641647-01-02

10:15 Popović i Miletić su se žalili na to da su dobili presude za nešto što ne stoji u optužnici. Predsjedavajući Žalbenog vijeća je kazao da to Vijeće ne smatra da je žalba opravdana.

10:10 Nakon podsjećanja na optužnicu Robinson se osvrnuo na žalbe i argumente branioca i Tužilaštva.

10:05 Predsjedavajući Žalbenog vijeća Haškog tribunala Patrick Robinson podsjeća na dijelove optužnice za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te je podsjetio na prvostepene presude Pretresnog vijeća.

10:00 Počelo je izricanje konačne presude oficirima Vojske RS za genocid u Srebrenici.

9:55 - Žalbeno vijeće Haškog tribunala danas će izreći konačnu presudu oficirima Vojske Republike Srpske (VRS) optuženim za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici u ljeto 1995. Za koji minut u Haagu počinje zasjedanje Žalbenog vijeća koje će izreći presudu.

Pretresno veće je u junu 2010. godine izreklo osuđujuće presude za genocid Vujadinu Popoviću, načelniku bezbjednosti Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), i Ljubiši Beari, načelniku bezbjednosti Glavnog štaba VRS-a. Obojica su osuđena na doživotne kazne zatvora. Vijeće je također utvrdilo da je Drago Nikolić, načelnik bezbjednosti Zvorničke brigade VRS, kriv za pomaganje i podržavanje u genocidu, i osudilo ga na 35 godina zatvora. Osim toga, sva trojica su proglašena krivim za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Vijeće je Radivoja Miletića, načelnika Odjeljenja za operativno-nastavne poslove u Glavnom štabu VRS-a, proglasilo krivim za zločine protiv čovječnosti i osudilo ga na 19 godina zatvora. Vinko Pandurević, komandant Zvorničke brigade VRS a, također je proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja i osuđen na 13 godina zatvora.

Presudom Pretresnog vijeća također su obuhvaćena dvojica osuđenih koji nisu obuhvaćeni žalbom. Ljubomir Borovčanin, nekadašnji zamjenik komandanta Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, nije uložio žalbu na presudu i 2011. je prebačen u Dansku na odsluženje kazne od 17 godina zatvora. Nakon smrti Milana Gvere, pomoćnika komandanta za moral, pravna i vjerska pitanja Glavnog štaba VRS-a, Žalbeno vijeće je u martu 2013. godine obustavilo postupak protiv njega.