BIH

Seks-afera na Pravnom fakultetu: Zašto su studentice mijenjale iskaz

Advokati prof. Lučićatvrde da Tužilaštvo nema dolaze

E. T.

30.1.2015

U Općinskom sudu Tuzla danas će biti nastavljeno suđenje profesorima Zdravku Lučiću i Enesu Durmiševiću, koje optužnica tereti da su počinili nekoliko krivičnih djela, a koja su vezana za slučaj poznat kao seks-afera na Pravnom fakultetu. U optužnici piše da su krivična djela počinili dok su radili kao profesori na tuzlanskom odjeljenju Pravnog fakulteta Sarajevo.

Dodatni pritisak

Durmiševića optužnica tereti za krivično djelo spolni odnošaj sa zloupotrebom položaja, dok se Lučić tereti da je 4. oktobra 2003. godine, bez polaganja ispita iz predmeta Rimsko pravo, upisao pozitivnu ocjenu studentici Jeleni Hadžić - Hribar.

On se tereti i da je 17. juna 2006. u stanu Alme Husarkić, bez polaganja ispita, studenticama Šejli Ledenko i Selmi Trokić upisao pozitivne ocjene iz predmeta Institucije rimskog prava i Pravne kulture.

U ovom slučaju, koji se godinama razvlači po pravosudnim institucijama, bili su optuženi i profesori Bajro Golić i Fuad Saltaga. Međutim, nakon smrti ova dva profesora, proces protiv njih je obustavljen. I tužiteljica Dijana Milić, koja je vodila istragu u cijelom slučaju, preminula je prije nekoliko godina.

Advokatski tim profesora Lučića, koji čine Ragib Hadžić i Almin Dautbegović komentirajući ovaj slučaj za "Dnevni avaz", jednoglasno su kazali da Tužilaštvo ne posjeduje kvalitetne dokaze i da u presudnim momentima procesa uključuje medije kako bi izvršili dodatni pritisak.

- Filozofija optužnice je da tužilac treba dokazati navode putem svjedočenja četiri djevojke, bivše studentice i vozača Jasmina Mašića. Da bi se ovo pretvorilo u presudu, ove djevojke bi morale kazati da je sve tačno što piše u optužnici. To znači da i same priznaju krivično djeo, jer su htjele i pristale da ne uče već da na drugi način dođu do ocjene. To otvara pitanje zašto onda one nisu procesuriane - pita se advokat Dautbegović.

dautbegovic-hadzic

Također, pojašnjava Dautbegović, kako je moguće da javno, na glavnom pretresu kažu "da, mi smo počinile krivično djelo" a da zbog toga ne odgovaraju.

- Zakon je tu mogućnost propisao a ta mogućnost se zove imunitet, i ona je u strogoj formi. Svi moramo znati da su to djevojke koje su počinile krivično djelo ali im je tužilac dao privilegiju da svjedoče a zauzvrat bivaju amnestirane za krivično djelo koje su počinile. Međutim, u ovom predmetu takav imunitet one nisu dobile. I naravno, na glavnom pretresu one negiraju da je išta tačno iz optužnice - navodi Dautbegović.  

Poznato je da je tužilac nakon toga posegnuo za ranijim iskazima iz istrage jer su pretresu kazale ono što je u suprotnosti sa optužnicom.

- To nas dovede do saznanja da su studentice mnogo puta tokom istrage ispitivane. I svaki put su drugačije govorile. Sporno je to što se proces protiv njih izgubio ne znamo kako je završen, ako je istraga otvorena i ako su bile osumnjičene - zaključuje Dautbegović.

Najvažniji događaj u ovo sudskom postupku je, kako tvrdi Ragib Hadžić, drugi pravni zastupnik profesora Lučića, pokušaj tužilaca da na vozača Jasmina Mašića izvrše pritisak, kako bi postao svjedok optužnice.

- Tužilac je predložio Mašića kao svjedoka optužnice i ja koji sam dobio predmet od ranijeg advokata, uvidim da nema ni jednog Mašićevog iskaza iz ranije istrage, što je bilo neobično. To je svojevrsni paradoks, pozivaju ga da bude svjedok, a nema iskaza. Na kraju nije ni svjedočio, nakon čega smo mi profesorui predložili da ga pozovemo da bude svjedok odbrane - govori advokat Hadžić.

Ostavka ministra

Uslijedilo je skandalozno unakrsno ispitivanje u kojem Mašić tvrdi  je mnogo puta bio u Tužilaštvu.

- Prema njegovom kazivanju, tužioci Dragan Radovanović i Mirzeta Begić su ga u svom kabinetu nagovarali da bude svjedok protiv profesora i da potvrdi navod optužnice - kaže Hadžić.

Umrli profesori i tužiteljica

U ovom slučaju koji se godinama razvlači po pravosudnim institucijama, bili su optuženi i profesor Bajro Golić te Fuad Saltaga. Nakon smrti ove dvojice profesora, proces protiv njih je obustavljen. U međuvremenu je preminula i tužiteljica Dijana Milić, koja je vodila istragu.