BIH

Klijentima uzimao novac, a nije ga polagao na račun!

Sve veće razmjere bankarske prevare u IKB-u Zenica

A. DŽONLIĆ

30.1.2015

Midhat Karalić, bivši uposlenik Investiciono-komercijalne banke (IKB) Zenica, prevario je svoje sugrađane za iznos koji, prema informacijama iz izvora bliskih istrazi, doseže i pola miliona KM. Policija Zeničko-dobojskog kantona vodi istragu o 24 prijavljena slučaja prevare u ukupnom iznosu od 200.000 KM, ali su nam se posljednjih dana javili građani koji tvrde da su i oni prevareni, a da IKB, navodno, odbija njihove zahtjeve. Samo jedan takav slučaj težak je 30.000 KM!

Sve planirao

- Službenici Odsjeka za privredni kriminalitet i korupciju još rade na utvrđivanju činjenica. Provjere su u završnoj fazi, tako da bi izvještaj uskoro trebao biti upućen Kantonalnom tužilaštvu u Zenici - kazala je Aldina Ahmić, portparol Ureda policijskog komesara MUP-a ZDK.

Karalić je u bijegu te je za njim raspisana operativna potjernica. No, prema izvorima iz istrage, da je sve planirao, pokazuje i podatak da je ovaj 45-godišnji samac početkom 2014. unajmio stan u zeničkom naselju Mokušnice da bi bio daleko od rodnih Radinovića, odakle je znatan dio prevarenih klijenata. U njegovom stanu pronađeno je više od dvadeset dosjea Zeničana koji su povjerenje poklonili ovoj banci i njemu.

Karalićev plan počeo se urušavati tokom novembra prošle godine, kada su službenici IKB-a primijetili da je putem bankomata s računa jednog 76-godišnjeg Zeničanina za nekoliko dana podignuto oko 12.000 KM, iako su sve dotadašnje transakcije bile desetinama puta manje.

Snimak videonadzora pokazao je da s tog, ali i drugih računa, novac diže upravo Karalić, koji je po otkrivanju prevare automatski dobio otkaz. Bivši voditelj računa fizičkih osoba u Sektoru poslova sa stanovništvom prevario je i nekoliko kolega iz firme.

Visoke kamate

Zeničanka Fatima Alispahić tvrdi da je s njenog računa nestalo 30.400 KM, što je iznos odštete za smrt supruga koji je položila u banci, odnosno kod Karalića. Alispahić tvrdi da za sve transakcije ima potvrde te da je zbog zida šutnje u banci odlučila pokrenuti posredstvom advokata privatnu tužbu protiv banke.

Prema podacima Sektora IKB-a za poslovanje sa stanovništvom, Karalić je i neovlašteno sklapao privatne aranžmane s klijentima te je time devet osoba oštećeno za 136.000 KM, što je, prema IKB-u, najveći dio prevare. Vesna Cogo, šefica Sektora u ovoj banci, to nam je potvrdila.

- S njima je Karalić na raznim mjestima izvan bankarske zgrade te holovima i hodnicima banke, ali ne na šalterima predviđenim za obavljanje tih poslova, sklapao fiktivne ugovore o oročavanju sredstava s nerealno visokim kamatama, ali bez stvarnog polaganja sredstava na račune klijenata. Smatramo da ti ugovori nisu validni - kaže ona.

Dodaje da banka neće niti bježi od odgovornosti, ali da za slučajeve poput Fatime Alispahić provjere tek moraju uslijediti.

ikbze001

Faksimil odgovora banke Zeničanki

Banka vratila 43.000, a zaposlenici 32.000 KM

- U svim slučajevima gdje je utvrđeno da je bilo zloupotreba, banka se nije dvoumila i već je obeštetila klijente. Vlasnicima računa s kojih je Karalić podizao novac zloupotrebom bankovnih kartica te izdavanjem lažnih punomoći već je refundirano 43.000 KM te će to biti učinjeno sa svima za koje bude utvrđeno i dokazano - kažu u IKB-u.

Čak su i Karalićeve prevarene kolege već prikupile i platile građanima 32.000 KM za koje je utvrđeno da oni snose odgovornost.