BIH

Danas izjašnjenje o krivici u predmetu Dragomir Vasić i drugi za genocid

Iz Suda BiH

Fena

30.1.2015

Ročište za izjašnjenje o krivici pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Dragomir Vasić i drugi zakazano je za danas.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 16. decembra 2014. godine optužnicu koja Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića tereti za počinjenje krivičnog djela genocid, saopćeno je iz Suda BiH.  

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi Dragomir Vasić, kao komandant Štaba policijskih snaga Zvornik i načelnik CJB Zvornik, Danilo Zoljić kao komandant Posebnih jedinica policije CJB Zvornik i Radomir Pantić, kao komandir 1. čete Posebnih jedinica policije CJB Zvornik, djelujući individualno i u dogovoru s drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, od 6. jula do 1. novembra 1995. godine, u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenici, pomogli izvršenje krivičnog djela nanošenjem teških fizičkih i duševnih povreda, prisilnim premještanjem stanovništva, odvajanjem muškaraca i dječaka od njihovih porodica, zarobljavanjem i pogubljenjima muškaraca i dječaka Bošnjaka na širem području općina Bratunac, Srebrenica i Zvornik.