BIH

SAD trebaju biti više uključene u BiH

Šta je američki senator Kristofer Marfi govorio u Vašingtonu

A. DUČIĆ

30.1.2015

Američki senator Kristofer Marfi (Christopher Murphy) izjavio je da su investitori spremni ulagati u različite industrijske sektore na Balkanu, ali pod okriljem efikasne vladavine prava i vidljive predanosti borbi protiv i posljednjeg traga korupcije u tim zemljama.

O "Južnom toku"

Tamo gdje vlasti u državama zapadnog Balkana, kaže on, budu uspješno pružale pravnu sigurnost stranom investitoru, američki biznismeni vrlo rado će doći, ali trebaju imati osjećaj da su njihove investicije zaštićene.

Gostujući na panelu Njemačkog Maršalovog fonda SAD u Vašingtonu, Marfi je odgovarao na niz pitanja o američkoj politici prema jugoistočnoj Evropi. U više navrata podvukao je da očekuje da BiH i druge države poboljšaju učinkovitost pravosuđa.

Komentirajući novu evropsku inicijativu za BiH, koju su potaknule Njemačka i Velika Britanija, Marfi kaže da je pozdravlja, ali podvlači kako ima dojam da se SAD trebaju vratiti u cijeli ovaj proces.

- SAD trebaju biti uključene u BiH više nego sada. Kada je riječ o angažmanu EU, stekao se dojam da je bilo dosta neodlučnosti. Smatram da ne treba ići dalje na snižavanju kriterija - kazao je Marfi.

Također, naveo je da se on zalaže za energetsku nezavisnost zapadnog Balkana, naročito u odnosu na Rusiju. Istakao je da su se poslije ruskog otkazivanja gradnje plinovoda "Južni tok" pojavila dugoročnija rješenja za Balkan.

- SAD sve više izvoze tečni plin i naftu te bi mogle postati alternativni snabdjevač na području Balkana. Naravno, potrebno je riješiti mogućnosti isporuke ovih energenata do Balkana, zbog čega su već u toku pregovori o gradnji potpuno novog terminala u Hrvatskoj - rekao je on.

Energetski projekti

Marfi je naveo da su SAD spremne pomoći na projektima obnovljive energije, istraživanju i eksploataciji nafte.

S tim u vezi, spomenuo je projekt nuklearne elektrane koju kompanija "Westinghouse" gradi u Bugarskoj. Istakao je, međutim, da pri tome treba razlikovati motive američkih energetskih kompanija, koje se rukovode poslovnim uspjehom, i ruskog "Gazproma", koji se rukovodi političkim interesom Kremlja.

Strani borci

Govoreći o visokom procentu stranih boraca na Balkanu, Marfi je naveo da će SAD, s tim u vezi, biti snažan partner regionu kako bi se radilo na suzbijanju ove pojave.