BIH

Šef zatvora stražarku dirao po grudima!

Ljubiši Vareškiću sudi u Općinskom sudu

A. DUČIĆ

30.1.2015

Slučaj bludničenja nad stražarkom Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Tuzla Muneverom Salkanović, za koji se, prema potvrđenoj optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzla, tereti zamjenik direktora KPZ-a Tuzla Ljubiša Vareškić, dospio je prekjučer na sjednicu Federalne vlade, saznaje "Avaz".

Odgovorna funkcija

Aktuelni direktor KPZ-a Tuzla Muzafer Karić tražio je od Vlade FBiH, koja je Vareškića imenovala 1. jula 2013. godine, da protiv njega pokrene disciplinski postupak. Međutim, umjesto da nešto poduzme, Vlada je ovaj "vruć krompir" proslijedila Komisiji za administrativna pitanja. Tako će Vareškić, uprkos činjenici da mu se još od 4. novembra 2014. u Općinskom sudu Tuzla sudi za krivično djelo bludničenje, i dalje bez smetnji obavljati ovu odgovornu funkciju.

Karić je u disciplinskoj prijavi, do koje je došao "Avaz", napisao da je, prema službenoj zabilješki, Vareškić seksualno napastvovao stražarku Salkanović.

- Prema navodima iz zabilješke, dežurni službenik je stražarku poslao da zamjeniku direktora donese tablete, što je i učinjeno. Vareškić je stražarku nakon toga jednom rukom uhvatio za ruku, a drugom za grudi - stoji u disciplinskoj prijavi.

Upravo zbog ovog čina Vareškić odgovora u Općinskom sudu Tuzla.

Sve negirao

Međutim, Karić navodi u svojoj prijavi da je od Vareškića odmah tražio očitovanje, ali da je ovaj sve negirao, navodeći da mu je sve namješteno.

Uprkos svemu, ovaj čin istražilo je Tužilaštvo TK te je protiv Vareškića podiglo optužnicu T03 0 KT 0040295 14, koju je Sud i potvrdio.

disciplinska-prijava-vareskic

Faksimil disciplinske prijave Karića

Pronevjera novca

Vareškićev prethodnik Jozo Vilušić pravomoćno je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od pola godine zbog toga što nije prijavio krivično djelo koje je počinio Asmir Tikanović, bivši referent nabavke koji je pronevjerio određenu sumu novca.