OSTALI SPORTOVI

Šarić: Zar zaista mislite da ćemo dobiti milione!?

Danas se u Kataru igraju polufinalni mečevi Svjetskog Prvenstva

Amer ČULIĆ

30.1.2015

- Šta si ono objavio - bila je prva rečenica Danijela Šarića, golmana reprezentacije Katara, nakon što nas je ugledao u dvorani u Dohi, gdje se održava Svjetsko prvenstvo u rukometu.

Prije nekoliko dana izašao je članak, koji, doduše, nismo jedini objavili, da će reprezentativci Katara, domaćina planetarne smotre, za ulazak u polufinale dobiti po milion dolara, stan, auto i državljanstvo.

Takve priče kruže još od kada smo kročili ovdje, ali se Šarić, golman Barcelone i čuvar katarske mreže, samo nasmijao.

Sjajna odbrana

- Priča se, ali zar zaista vjerujete u to!? Ni o kakvim premijama do sada nije bilo nikakvog govora. Vidjet ćemo nakon utakmice sa Poljskom, ali da ćemo sve to dobiti... Iskreno, ne vjerujemo u to, ali šta su sve Katarani u stanju uraditi, ne bi nas čudilo - kaže Šarić.

Ipak, informacija da su osvajenjem Azijskog prvenstva svi igrači podijelili pola miliona dolara implicira da ni šeici nisu baš naivni.

- Uoči polufinala protiv Poljske nemamo apsolutno nikakvog pritiska. Igramo s ekipom koja je izuzetno jaka. Ne znam šta bih prije izdvojio, golmanski dvojac Šmal - Višnjevski, njihovu gorostasnu odbranu ili, pak, bekove koji već deceniju igraju na visokom nivou – govori Šarić.

On tvrdi da niko pred njih nije postavio ciljeve. Ni uoči Prvenstva ni danas.

- Nama je bio cilj da uđemo u drugi krug, ali ni to koliko da u svakoj utakmici ovdje damo maksimum. Počevši od Brazila preko Čilea, Bjelorusije, Španije, pa kasnije Austrije i Njemačke - govori stasiti, iskusni i uvijek prijatni rođeni Dobojlija.

Katar je u četvrtfinalu izbacio Njemačku, čini se mnogo lakše nego Austriju. Prvo poluvrijeme domaćin je odigrao kao u transu. Čitava ekipa pružila je briljantnu partiju. U drugom ih je malo sustigao umor, ali je onda stvari u svoje ruke uzeo upravo Šarić. Sa deset odbrana odveo je svoj tim među četiri, u posljednjih pola minute skinuo je dva zicera.

saric-culic-30

Naš izvještač u društvu Šarića: Ostaviti srce na terenu, pokazati borbenost...

- Prvi dio bio je vrhunski, odigrali smo zaista odlično. U drugom sam se možda ja istaknuo, ali su momci ostavili srce na terenu, pokazali borbenost i, na koncu, talent. Očekuje nas težak duel, ali mislim da nismo favoriti. Šanse su 50:50 – kaže golman Barcelone.

U četvrtfinalu, prvi put je dvorana Lusil bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Kako domaćin gleda na uspjeh zemlje u kojoj prije deset godina nisu znali šta je rukomet i smeta li im to što nema mnogo domaćih igrača?

- To biste trebali napraviti anketu među njima, ali sudeći prema onome kako ja vidim i osjećam, ne mislim da im je žao zbog toga što igraju većinom stranci. Podrška protiv Njemačke bila je fantastična, a iz dana u dan je sve veća. Jednostavno, u takvoj atmosferi moraš dati sve od sebe, ići na glavu, a onda je teško ne pobijediti - kazao je Šarić.

Pohvale za Riveru

Stigao je i nahvaliti svog trenera Valera Riveru, koji u karijeri ima 77 osvojenih naslova u reznim takmičenjima.

- On je zaista sjajan, napravio je pravu stvar, okupio snažan tim kojem vjeruje. Rivera je čovjek koji zaista lako prenosi sve svoje znanje na igrače, brzo prihvatamo sve ono što od nas traži i to je razlog što smo za kratko vrijeme uspjeli napraviti mnogo - kaže Šarić.

Na kraju, upitali smo Danijela je li moguće da nakon oktobra, do kada je vezan za katarsku reprezentaciju, ponovo napravi pauzu i sljedeće polufinale odigra u dresu BiH. Nasmijao se i rekao:

- Nemam ja više godina za to.

Ruka na srcu

Katarski reprezentativci svi odreda drže ruku na srcu prilikom intoniranja himne. Bar je tako do sada bilo. Je li to naređenje ili igrači, redom iz BiH, Crne Gore, Kube, Španije... svi toliko vole drugu domovinu?

- Niko nas ni na šta ne tjera niti moramo držati ruku na srcu. Ipak, treba, prije svega, biti čovjek i ne pljuvati u tanjir iz kojeg jedete. Posebino kada dođeš kod nekoga u goste. Mi svi želimo ispoštovati domaćina, koji je učinio mnogo da stvori ekipu koja će igrati na visokom nivou, i njegove kodekse - kategoričan je Šarić.

Kadenjas: Francuzi su favoriti

U drugom polufinalnom meču SP-a igrat će Španija i Francuska. Bit će to sudar divova, čije odbrane predstavljaju armirane betone ispred fantastičnih golmana. Španski selektor Manolo Kadenjas okrenuo je pilu naopako uoči današnjeg okršaja.

- Ko išta može očekivati protiv Francuske? Imaju ekipu kakvu nikad niko nije imao. Ionako jaki, sada, čini mi se, imaju veću širinu na određenim pozicijama. Francuska je apsolutni favorit danas, ali i za osvajanje Svjetskog prvenstva - kazao je Kadenjas.