GLOBUS

Pregovori o Siriji u Moskvi završeni bez konkretnih rezultata

Postignut dogovor o novim pregovorima

Fena

29.1.2015

Pregovori između jednog dijela sirijske opozicije i izaslanika iz Damaska završili su se u četvrtak u Moskvi bez konkretnog rezultata, osim dogovora za nove pregovore i teksta s principima, vrlo općenitim, nazvanog "moskovski principi".

Pregovori održani u srijedu i četvrtak između tridesetak opozicionera, predstavnika Nacionalnog koordinacionog odbora za snage demokratske promjene i jedne delegacije iz Damaska, nisu ni mogli napraviti veće pomake u sirijskoj krizi, jer Nacionalna koalicija sirijske opozicije, koju međunarodna zajednica smatra glavnom opozicionom snagom, nije bila prisutna.

- Dogovorili smo se s našim ruskim prijateljima da treba nastaviti razgovore kako bi došlo do novih konsultacija u budućnosti - izjavio je šef režimske delegacije sirijski ambasador pri UN-u Bachar Jaafari na kratkoj konferenciji za štampu.

Ruski stručnjak Vitalij Naumkin, moderator pregovora, prezentirao je učesnicima tekst sa deset tačaka koji su prihvatili i režim i opozicija.

"Moskovski principi" određuju "poštivanje suvereniteta Sirije, njeno jedinstvo i njen teritorijalni integritet, borbu protiv međunarodnog terorizma, rješavanje sirijske krize političkim i miroljubivim sredstvima, u skladu s principima iz Ženevske deklaracije od 30. juna 2012. godine, odbacivanje svakog stranog miješanja i ukidanje sankcija Siriji.

Ovo su bili prvi pregovori članova opozicije sa zvaničnicima režima nakon neuspjeha pregovora u Ženevi u februaru 2014.