NOGOMET

Nesvakidašnja situacija na Afričkom kupu nacija: Odlukom žrijeba Gvineja ide u dalje

Gvineja i Mali izjednačeni po svim parametrima

A.U.

29.1.2015

Gvineja će uigrati u četvrtfinalu Afričkog kupa nacija nakon što je ime te zemlje izvučeno na današnjem žrijebu, dok će reprezentativci Malija ići kući, iako su bili izjednačeni po svim parametrima u Grupi D.

Predsjednik Fudbalskog saveza Malija Boubacar Diarra i direktor financija ministarstva sporta u Gvineji Amara Dabo izvlačili su loptice. Diarra je imao čast da prvi okuša sreću, no pogodio je lopticu koja je tu reprezentaciju smjestila na treće mjesto grupe.

„Mali ne zaslužuje eliminaciju na ovakav način, baš kao ni mi“, rekao je trener Gvineje Dussuyer.

Trener Malija Henri Kasperczak kazao je kako se mora naći bolji način rješavanja ovakvih situacija od žrijeba.

Krovna fudbalska kuća na tom kontinentu Konfederacija afričkog fudbala saopćila je da se razmatraju drugi načini rješavanja ovog problema.

Interesantno je da ovo nije prvi put da se žrijebom odlučuje koja ekipa ide dalje.

Naime, 1954. godine u kvalifikacionom meču u Rimu za Svjetsko prvenstvo, žrijebom je odlučeno da će Turska ići igrati na SP-u, dok su Španci ostali praznih ruku.

1988. godine na Afričkom kupu nacija Alžirci su se radovali na ušturb Obale Slonovače, dok su 1990. godine na Svjetskom prvenstvu u Italiji Holandija i Irska bili izjednačeni po broju bodova. Žrijebom je odlučeno da će Irska biti druga, a Holandija treća, no obje ekipe otišle su dalje pošto su četiri najbolje trećeplasirane imale priliku igrati u šesnaestini finala.