BIH

Ivanić: Usvajanjem izjave Predsjedništvo BiH je odabralo Evropsku uniju

Usvojena zajednička izjava o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama

Autor:S. D.

29.1.2015

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu, kazao je da je usvajanje izjave o spremnosti za provedbu reformi, na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH, jasan pokazatelj evropskog opredjeljenja ove institucije.

Ivanić je naglasio da je izjava usklađena s Ustavom BiH i Djetonskim sporazumom, te da u njoj kako je kazao nema nikakve priče o nadležnostima.  Ivanić je ponovio da je sadržaj izjave rezultat niza sastanaka i inicijative koju su pokrenuli Velika Britanija i Njemačka i da će rezultirati time da BiH postane kredibilan kandidat za članstvo u EU.

- Ovo je izjava gdje su dvije ozbiljne zemlje dale šansu BiH, da do kraja ovog mandata dobijemo status zemlje kandidata za ulazak u Evropsku uniju- kazao je Ivanić.

Ivanić je kazao da je danas usvojena izjava bazirana na prvoj izjavi Predsjedništva potpisanoj u decembru prošle godine, ali da je dopunjena i s dvije veoma važne stvari iskristalizirane nakon konsultacija s liderima parlamentarnih stranaka, te sa sindikatima.

Riječ je o dopuni izjave u dijelu koji se odnosi na sigurnost i taj dio dopunjen je i borbom protiv terorizma. Ova dopuna je inače uvažena na prijedlog lidera Saveza za bolju budućnost(SBB) Fahrudina Radončića, koji je iznio tokom ranijih konsultacija oko teksta izjave.

- U ovom dijelu konkretnih mjera smo uvažili stav oba sindikata, i u ovom dijelu se ne spominje nikakava reforma tržišta rada što također smatram bitnim- kazao je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je da će izjava, u skladu sa ranijim dogovorom, biti dostavljena liderima političkih stranaka u BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH. Izrazio je očekivanja da će ovaj dokument dobiti jednoglasnu podršku.

- U Parlamentu postoji većina za usvajanje izjave, a nema ni jednog razloga zbog kojeg i Republika Srpska ne bi usvojila ovu izjavu, osim ukoliko ne želi ići u Evropsku uniju-  rekao je Ivanić, dodajući da očekuje da i SNSD, čiji se lider Milorad Dodik protivio ranijoj izjavi prihvatiti ovu danas usvojenu u Predsjedništvu BiH.

Naglasio je i da će institucije na svim nivoima vlasti u BiH, te dva entiteta, Brčko Distrikt i 10 kantona donijeti vlastite programe reformi u skladu s ovom izjavom.

Inače, tekst izjave možete pročitati OVDJE.