BIH

Komandant EUFOR-a Johann Luif u nastupnoj posjeti SIPA-i

Danas u Sarajevu

Redakcija

29.1.2015

 Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac primio je danas u posjetu delegaciju EUFOR-a u BiH, na čelu sa novoimenovanim komandantom generalmajorom Johannom Luifom. Sastanku su prisustvovali i zamjenik direktora Đuro Knežević i v.d. komandanta Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e Jovica Mirosavljević.

Budući da se radi o nastupnoj posjeti novoimenovanog komandanta, direktor Goran Zubac upoznao je prisutne sa svim aspektima rada Agencije. On je naglasio da će, kao i do sada, prioritet rada SIPA-e u budućnosti biti odlučna i beskompromisna borba protiv terorizma, organiziranog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije, te ratnih zločina.

Direktor Zubac istakao je da je SIPA u 2014. godini, imajući u vidu broj i složenost realiziranih operativnih akcija, te njihov međunarodni karakter, imala najzapaženije rezultate rada od osnivanja, te da će se takav trend nastaviti i u narednom periodu. Kako bi osigurali da SIPA ide u korak sa vremenom, naglasio je da će posebnu pažnju posvetiti jačanju sveukupnih kapaciteta SIPA-e.

On je upoznao komandanta EUFOR-a sa planovima nabavke nove opreme za potrebe Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e, istakavši da su pripadnici ove Jedinice obučavani u skladu sa najvišim svjetskim standardima, te da će u budućnosti akcenat biti na dodatnom jačanju njihove operativne moći i ukupne spremnosti.

Generalmajor Johann Luif istakao je da su mu preko oficira za vezu prenesene samo najbolje impresije u vezi sa dosadašnjom saradnjom sa SIPA-om, te da je ubjeđen da će se takva uspješna saradnja nastaviti i u narednom periodu. On je naglasio da SIPA ima punu podršku EUFOR-a i istakao značaj međusobne saradnje po pitanjima od obostranog interesa.

Direktor Zubac rekao je da je SIPA siguran, pouzdan i poželjan partner, te da stoji na raspolaganju EUFOR-u.

Učesnici sastanka dali su i kratak osvrt na razmjenu iskustava iz oblasti taktike specijalnih dejstava Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e i britanske jedinice u sastavu EUFOR-a „Light Dragoons“, koja je realizirana u septembru 2014. godine demonstriranjem različitih vježbi i prezentiranjem naoružanja, vozila i druge opreme. Dogovoreno je da će ovakav vid saradnje biti nastavljen u narednom periodu.