BIH

Vide Palameta optužen za zločine u logoru Dretelj, nije došao na izjašnjenje o krivnji

Iako su primili poziv Suda BiH

Fena

29.1.2015

Vide Palameta, optužen za zločine počinjene u logoru Dretelj, općina Čapljina, u ljeto 1993. godine, nije se pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Državnim sudom. 

Sutkinja Željka Marenić je konstatovala da optuženi Vide Palameta i njegov branilac Ivan Kotromanić nisu pristupili ročištu, iako su primili poziv Suda BiH. 

Tužiteljica Remzija Smailagić je kazala da ''ostaje pri prijedlogu određivanja pritvora i raspisivanja potjernice za optuženim'', dodavši da ''evidentno izbjegava krivično gonjenje''. 

Prema optužnici potvrđenoj 22. maja 2104. godine, Vide Palameta je, u svojstvu komandira logističke desetine Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i komandira smjene u zatvoru Dretelj, od jula do augusta 1993. učestvovao u zlostavljanju i namjernom nanošenju tjelesnog i duševnog bola zatvorenim civilima. 

Na teret mu je stavljeno da je oduzimao novac i druge dragocjenosti zatočenima, te naredio zarobljenicima da se međusobno tuku, usljed čega je nastupila smrt jednog civila, javio je BIRN - Justice Report.