BIH

Milomir Kovačević Strašni kandidiran za šestoaprilsku nagradu

Poznati bh. fotograf

Fena

29.1.2015

Umjetnička galerija BiH i Udruženje "Urban" iz Sarajeva kandidirali su poznatog bh. fotografa Milomira Kovačevića Strašnog za najveće priznanje Grada Sarajevo – Šestoaprilsku nagradu.

U kandidaturi se, između ostalog, navodi da je Milomir Kovačević Strašni duboko vezan za Sarajevo i neosporan je i nezaobilazan svjedok njegovog postojanja od sredine 80-ih godina do danas, saopćeno je iz Udruženja "Urban".

Posebno se ističe njegov rad tokom opsade Sarajeva kada izbliza prati sve ono po čemu će Sarajevo biti poznato u cijelom svijetu. Iz dana u dan on sa svojim aparatom svjedoči o životu opkoljenog grada iznutra.

Njegove fotografije se drastično razlikuju od fotografija stranih kolega. Dok su oni vrebali da na što bizarniji način uhvate smrt, on je bilježio život i otpor tom teškom vremenu. U tom haosu pokušavao je da stvori, makar na fotografijama, nešto skladno i vizuelno čisto.

Također se navodi da je Milomir Kovačević Strašni dobitnik mnogih priznanja, među kojima je i priznanje predsjednika Francuske koji ga je proglasio Vitezom za zasluge za fotografski rad i angažman.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović napominje da su Kovačevićeve izložbe u Umjetničkoj galeriji i drugim mjestima u gradu "prvorazredni kulturni događaji, te da nakon nagrada dobijenih u inostranstvu nedostaje priznanje grada za koji i sam kaže da je njegov grad, njegova sudbina.

- Čast nam je bila odazvati se pozivu Umjetničke galerije BiH da podržimo kandidaturu najznačajnijeg sarajevskog fotografa za ovu nagradu. Osim što je ovaj grad na svaki način obilježio život Milomira Kovačevića, osobno vjerujem da je i Kovačević obilježio život grada. Nadam se da će Grad Sarajevo to potvrditi dodjelom ovog priznanja Strašnom - istaknuo je predsjednik Udruženja "Urban" Jasminko Halilović.