BIH

Usvojena odluka za stambeno zbrinjavanje porodica čiji su domovi uništeni usljed klizišta u Barama

Velika tragedija se desila početkom januara

Redakcija

29.1.2015

Na današnjoj sjednici Općinsko vijeće Kakanj je usvojilo Odluku o utvrđivanju uslova i kriterija za dodjelu novčane pomoći za stambeno zbrinjavanje porodica ugroženih prirodnom nesrećom na ograničenom području naselja Bare.

Da bi lice ostvarilo pravo na dodjelu novčane pomoći potrebno je da ispunjava opće uslove: da je državljanin BiH, da je vlasnik ili posjednik objekta koji je uništen i da je pretrpjelo štetu na stambenom objektu koja je procijenjena od strane Komisije za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća.

Prema kriterijima za štete na stambenim jedinica bit će isplaćeno po 12.000 KM pomoći, za smrtni slučaj pomoć iznosi 15.000 KM, za povrijeđenog člana domaćinstva pomoć iznosi 4.000 KM, po članu domaćinstva pomoć iznosi 2.000 KM  (za porodice koje su stanovale u predmetnim objektima u momentu nesreće), dok će pomoć po osnovu šteta na kućnom inventaru i pokućstvu iznositi 3.000 KM po domaćinstvu.

Ukupan iznos pomoći kojeg će ostvariti jedna porodica dobije se zbirom pojedinih ili svih navedenih iznosa ovisno o tome da li se u porodici desio smrtni slučaj, da li je i koliko bilo povrijeđenih, koliko porodica ima članova...

Dakle, jedna porodica čiji je uništeni stan-baraka montažnog tipa, prema procjeni, vrijedio 12.000 KM sada će dobiti 12.000 KM pomoći po osnovu štete nastale uništenjem objekta, plus po 2.000 KM za svakog člana porodice (za porodice koje su stanovale u predmetnim objektima u momentu nesreće), plus 3.000 KM za uništeno pokućstvo, plus po 4.000 KM za članove porodice koji su povrijeđeni, dok će porodici u kojoj je zabilježen smrtni slučaj biti isplaćeno i 15.000 KM pomoći po tom osnovu.

Podsjetimo, stanovi-barake koji su uništeni u naselju Bare su bili površine 33 kvadratna metra sa procijenjenim iznosom vrijednosti od oko 12.000 KM. Ovaj iznos se odnosi na legalne objekte, dok u slučajevima nelegalno nadograđenih dijelova stambenih objekata-baraka ne postoji obaveza izdvajanja pomoći, ali se kroz zvanične izvještaje i ova vrsta štete procjenjuje.

Dodjelu novčanih pomoći za stambeno zbrinjavanje porodica ugroženih prirodnom nesrećom u naselju Bare će vršiti komisija koju će imenovati Općinsko vijeća Kakanj.

Porodice koje su imala status podstanara u uništenim objektima ostvarit će pravo na novčanu pomoć po osnovu štete na kućnom inventaru i pokućstvu.