GLOBUS

Vakcina protiv ebole sigurna, ali je potrebno još testiranja

Istraživači će vakcinu testirati na 30.000 ljudi

(Mi. K.)

29.1.2015

Prvi rezultati ispitivanja vakcine protiv ebole na ljudima pokazuju da je ona bezbijedna, dok UN istovremeno danas upozoravaju da epidemija smrtnosnog virusa nije zaustavljena iako opada broj zaraženih.

Ohrabrujuće vijesti stigle su od britanskih naučnika koji su uključeni na izradi eksperimentalne vakcine protiv ebole.

Prvi rezultati ispitavanja vakcine firme "GlaksoSmitKlajn" (GSK) na ljudima pokazuju da je ona sigurna i da stvara imuni odgovor organizma na virus ebole. Naučnici navode da su potrebna ipak mnogo opsežniji eksperimenti na ljudima da bi se pouzdano tvrdilo da vakcina štiti.

- Bezbjednost je prilično velika i nadamo se da je imuni odgovor dobar, ali ne još dovoljno dobar - rekao je Edrijan Hil koji predvodi ispitivanja u Institutu Džener oksfordskog univerziteta.

On kaže da je ipak ohrabrujuće to što vakcina izaziva odgovore imunog sistema.
Prve doze ove vakcine stigle su u Liberiju prošle sedmice, a u narednim nedjeljima biće sprovedena prva testiranja većih razmjera u kojima će zdravstveni radnici koji pomažu u njezi oko oboljelih biti među prvima koji će je primiti.

Istraživači se nadaju da će uspjeti da vakcinu testiraju na 30.000 ljudi.

Vakcina, koju su zajedno razvili Nacionalni zdravstveni instituti u SAD i "Okairos", kompanija koja se bavi biotehnologijom a koju je GSK otkupio 2013, trenutno se testira na pet lokacija, a u testiranjima prve faze u Britaniji, SAD, Švajcarskoj i Maliju učestvuje oko 200 zdravstvenih volontera ukupno.

Osim riječi ohrabrenja, stiglo je danas i upozorenje UN, čiji koordinator za ebolu Dejvid Nabaro kaže da epidemija jenjava, ali da je i dalje prisutna na trećini teritorije tri najteže pogođene afričke države - Liberiji, Sijera Leonu i Gvineji.

- I dalje imamo povremena žarišta i iznenadjenja s novim slučajevima koji se ne nalaze na našim listama za kontakte - rekao je Nabaro u izjavi AFP-u.

- To znači da epidemija još nije zaustavljena - upozorio je doktor Nabaro.

Čelnici Afričke unije, koja okuplja 54 države kontinenta, okupit će se sutra na samitu u Adis Abebi, na kojem će ta opasna bolest biti jedna od glavnih tema. Prema posljednjim podacima, SZO, skoro 9.000 ljudi je umrlo ebole u svijetu u proteklih godinu dana, od čega je najviše smrtnih slučajeva bilo u Africi.