KULTURA

Izložba posvećena "Alan Fordu" u Muzeju grada Zenica

Organizatori Muzej i Ambasade Italije u BiH

Autor:A. DŽ.

29.1.2015

Muzej grada Zenice danas je upriličio otvaranje izložbe "Alan Ford", posvećenu jednom od najpopularnijih stripova, nezaobilaznom u odrastanju nebrojenih generacija u zemljama bivše Jugoslavije. Organizator, uz Muzej, je Ambasade Italije u BiH.

Postavka je koncipirana na tridesetak panoa sa izabranim dijelovima najpopularnijih epizoda ovog stripa, uz prateći tekst koji otkriva njegovu historiju, te izložene originalne primjerke stripova na bosanskom i italijanskom jeziku.

Većina pojedinačnih panoa posvećena je po jednom liku iz stripa, te su se svi mogli prisjetiti dogodovština i izjava karatkterističnih za Broja 1, Sir Olivera, Jeremiju, Grunfa, Roberta Roka ili Alana Forda.

Pozdravljajući prisutne, direktor Muzeja grada Zenice Adnadin Jašarević je istakao da su generacije poput njegove odrasle uz strip kojeg karakteriše crnohumorna kritika kapitalističkog (ali i socijalističkog) društva.

Otvaranje izložbe u zgradi Muzeja je bilo jedno od najposjećenijih, a prisustvovale su mu sve generacije, pa i onih koji nisu bili ni rođeni kad je strip objavljivan.  Zanimljivo je da je "Alan Ford" naišao na prijem isključivo u Italiji i tadašnjoj SFRJ. U Italiji je izlazio od 1969., a u SFRJ od 1972. godine.

- Strip i njegov sadržaj su izvrgli ruglu dva ekstremna, suprostavljena svijeta, ekstremno bogatih i ekstremno siromašnih.

Jednog od autora, koji je u karikaturama skicirao poznatog mafijaša, života je koštala ta karikatura, pa je strip zbog toga  polako krenuo "silaznom putanjom". Ostaće zapamćeno briljantnih, prvih 75 epizoda, a i danas je "Alan Ford" predmet razmjene, razgovora i čestih citata, kazao je Jašarević.

"Alan Ford" je italijanski komični strip. Stvorili su ga scenarist Lučiano Seči (Luciano Secchi), pod pseudonimom Max Bunker i crtač Roberto Raviola, pod pseudonimom Magnus. Radnja stripa odvija se u Njujorku. Strip je izdavan u Francuskoj, Danskoj, Brazilu i bivšoj Jugoslaviji.