BIH

Sajam kreativnosti u Livnu: Prikazan i kratkometražni film "Ideš ili ostaješ"

U livanjskjom hotelu "Park"

Autor:A. Ka.

29.1.2015

U livanjskjom hotelu "Park" danas je otvoren Sajam kreativnosti pod nazivom "Kreativnost uz kolačiće" a u sklopu sajma prikazan je i kratkometražni film nazvan "Ideš ili ostaješ".

Sajam je organizirala livanjska neformalna grupa mladih POINT uz saradnju sa CGS Livno i sarajevskom Fondacijom za kreartivnost, te uz finansijsku podršku Ambasade SAD. O značaju i ciljevima sajma su govorili Stjepana Ivanuš iz CGS Livno i Amar Osmančaušević iz POINT-a. kreativnost i da se sami što je moguće više uključe u tom smislu, te da stječu vještine lidera u oblasti kulture.

- Cilj nam je da našim radom među mladima podstaknemo ekonomije, sporta i života u cjelosti a ne samo politike. I sam film je napravljen u tu svrhu u kojem su autori istog razgovarali sa mladima ali i starijim generacijama u cilju sagledavanja mogućnosti opstanka mladih u svojoj sredini, koji na žalost sve više odlaze. Smatramo da su šanse za opstanak veće uz bolju povezanost mladih, jer oni ako žele mogu znatno utjecati na promjene u društvu, što je poruka i filma - izjavio je jedan od lidera POINT-a.

projekcija-ides-ili-ostajes

Foto: A. Kamber (Projekcija filma "ideš ili ostaješ")

Osman Čaušević koji planira upisati magisterij prava i doktorirati iz te oblast i koji čeka da odradi pripravnički staž nakon završenog studija kako bi ostao u Livnu i u BiH.

Izložene rukotvorine

U sklopu izložbe izloženi su radovi  nekoliko NVO među kojima i radovi Udruženja djece s posebnim potrebama "Koraci", te Udruženja žena MIZ Livno koje su izložile žensku muslimansku narodnu nošnju staru preko 200 godina i rukotvorine livanjskih muslimanki članica udruženja. POINT je izložio kolačiće kojima su častili goste a koje su pravile majke članova tog udruženja.