GLOBUS

Ponovo presretnuti ruski borbeni avioni blizu zračnog prostora Britanije

Ministarstvo odbrane u Londonu

B.P.

29.1.2015

Britanski borbeni avioni presreli su dva ruska nuklearna bombardera koja su se približila zračnom prostoru Velike Britanije, saopćilo je danas ministarstvo odbrane u Londonu. 

Ruski avioni su uočeni u srijedu iznad La Manchea, južno od Engleske, nakon čega su britanski lovci tipa "tajfun" uzletjeli iz dvije baze, u Engleskoj i Škotskoj. 

- Avioni RAF-a (Kraljevske zračne snage) otpratili su ruske avione sve dok nisu nestali iz oblasti britanske interesne zone. Ni u jednom trenutku ruski vojni avioni nisu ušli u zračni prostor Britanije - navodi se u saopćenju britanskog ministarstva odbrane. 

Prošle godine članice NATO-a izvele su više od 100 presretanja ruskih aviona, što je tri puta više incidenata u odnosu na 2013. godinu i to u trenutku povećanih tenzija između Zapada i Moskve zbog neslaganja oko krize u Ukrajini, navodi Reuters. 

Međutim, Elizabeth Quintana, viša stručna saradnica Kraljevskog instituta za ujedinjene službe, smatra da je ovaj posljednji incident "ipak neuobičajen" i da se vjerovatno može povezati s činjenicom da su britanske vlasti ove sedmice pokrenule zvaničnu istragu o smrti ruskog disidenta i bivšeg KGB-ovca Aleksandra Litvinjenka, nekada žestokog kritičara Kremlja. 

- Let vojne letjelice u ili blizu suverenog zračnog prostora druge zemlje ukazuje na nezadovoljstvo ili, u najgorem slučaju, na agresiju - rekla je ona.