BIH

Nastavljena je praksa SDP-a koji nije stranka za čovjeka nego za nekoliko njegovih čelnika

Selim Bešlagić pisao Nerminu Nikšiću

Selim BEŠLAGIĆ

29.1.2015

Selim Bešlagić, dugogodišnji član SDP-a, i jedan od kandidata za predsjednika ove stranke na Vanrednom kongresu održanom prošlog mjeseca, uputio je otvoreno pismo članstvu ali i Nerminu Nikšiću, aktuelnom predsjeniku SDP-a u kojem se kaže:

- Prilikom obraćanja delegatima Vanrednog kongresa Socijaldemokratske partije, u decembru prošle godine, rekao sam da ću bez obzira na rezultat glasanja za privremenog predsjednika ostati revnosni član SDP-a koji se neće povući, kojeg niko ne može ućutkati, niti će Selim Bešlagić nestati kao što su nestajali neki raniji SDP-ovi predsjednički kandidati. Obećao sam da ću glasno progovoriti ukoliko osjetim da se obistinjuje moje i ne samo moje strahovanje da nas ka oporavku ne mogu voditi ljudi iz rukovodstva SDP-a koji su nas doveli do izbornog debakla i pada ugleda kakav nismo doživjeli još od 1990. godine. Štaviše, mislim da to dugujem ne samo gotovo polovini glasača na Vanrednom kongresu nego velikom broju revnosnih članova SDP-a koji mi se svakodnevno javljaju i pitaju šta se ovo dešava u našoj partiji.

Mislim da je već vrijeme da se glasno zapitamo upravo to - šta nam se ovo dešava u našoj partiji. Gdje je SDP danas i vide li, gotovo dva mjeseca nakon završetka Vanrednog kongresa, naši vjerni članovi ikakav pomak naprijed? Ima li bar naznaka obećavanog zaokreta koji će vratiti vjeru i u SDP i u socijaldemokratiju koju mi zagovaramo?

E, pa drugovi - svega toga NEMA. Ne vidi se i ne osjeti nikakav pomak naprijed i to članovi SDP-a Bosne i Hercegovine jasno konstatiraju ali nemaju priliku da kažu. Njih njihov SDP ništa ne pita jer se sva komunikacija pod navodnicima "novog rukovodstva"sa članstvom svela na nekakve tajnovite razgovore sa uskim krugovima po kantonalnim i općinskim odborima. Tih običnih članova SDP-a, istinske baze koja se, vjerujući svom rukovodstvu na riječ, još uvijek ne želi osuti i napustiti svoju partiju, nema nigdje. Niko njih, ni dva mjeseca poslije Kongresa, ništa nije upitao a da i ne govorim šta o o odnosu rukovodstva prema članstvu govori činjenica da ga niko još uvijek ne pokušava ni prebrojati.

Podsjetit ću, Vanredni kongres SDP-a na brzinu je zakazan navodno zbog stanja u SDP-u i potrebe da nakon izbornog šamara nešto mijenja. Bilo je navodno vrlo bitno da se članstvu pošalje brza poruka da ostajemo jaki i da smo spremni da promijenimo kurs i vratimo se tamo gdje smo bili. Odbijen je prijedlog da održimo veliki redovni kongres u martu ove godine, da do tada izvršimo reviziju članstva i izaberemo delegate koji će u drugačijoj atmosferi, ohlađenih glava, odrediti kako ćemo dalje i izabrati novo rukovodstvo. Upozoravali smo da je na djelu smišljena manipulacija s ciljem da se pod maskom hitnosti samo zarotira nekoliko fotelja u rukovodstvu stranke i zadrži ista praksa udaljavanja i otuđenja grupe partijskih čelnika od članstva. Ukazivali smo i na činjenicu da se vodi politika u kojoj prvim ljudima SDP-a baš ništa ne zavisi od broja članova i njihovog raspoloženja, njima se neće promijeniti ni status, ni privilegije, ni sve blagodeti koje uživaju.

Dragi članovi SDP-a,

Mi koji smo upozoravali na sve anomalije i prijetnje smo nadglasani, i prije i na samom Vanrednom kongresu. Ali problem bi bio manji da je novoizabrano rukovodstvo iz tijesne pobjede sa svega nekoliko glasova za ili protiv izvuklo potrebne poruke, razumjelo signal koji im je upućen i prionulo na posao. Umjesto toga, nastavljena je stara praksa SDP-a koji nije postao stranka za čovjeka nego za nekoliko njegovih čelnika.

Prema dostupnim akcionim materijalima, ključne i prve uistinu bitne aktivnosti kao rezultat neke navodno nove prakse i kongresnih obećanja planiraju se za mjesec maj. Nakon toga slijedi ljeto, prirodni pad aktivnosti i dok dlanom o dlan eto nas na ovaj put sudbonosnom redovnom kongresu. Pa dragi članovi SDP-a i dragi drugovi, ako ćemo početi ozbiljno nešto raditi u maju, zašto smo imali vanredni konres u decembru prošle godine? Ko koga ovdje pokušava ponovo prevariti i uvući u nova lutanja? Misli li neko da će na takvim osnovama SDP vječno postojati i da se može održati takva politika "mi lideri, do posljednjeg člana"?

Pozivam rukovodstvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine da aktivnosti koje je planirao za maj odmah pomjeri u mart ove godine i krene ususret širokom članstvu, a ne samo kantonalnim ili općinskim stranačkim elitama. Za sve pripreme ima dovoljno prostora, pred nama je cijeli februar, infrastruktura SDP dovoljno je jaka da iznese svaki unutarstranački proces a volja za radom u članstvu još uvijek postoji. Zato, ne uvlačite nas u ljeto i kasne predizborne pripreme u nadi da će baza SDP-a još jednom progutati predizborno lobiranje pa i moguće manipuliranje sa principom "jedan član - jedan glas".

Pozivam i predsjednika Nermina Nikšića da se što prije obrati članstvu SDP-a i transparentno iznese šta namjerava raditi i ponudi konkretne zadatke i konkretne rokove o kojima će se članstvo izjasniti. Na taj način doprinijet će transparentnosti i demokratizaciji bez koje će SDP i dalje nepovratno tonuti ka dnu, kaže se u pismu Selima Bešlagića.