BIH

Povećava se broj otrovanih radnika TE Tuzla

Novi pacijenti se obraćaju ljekarima UKC-a Tuzla

A. A.

29.1.2015

Nakon trovanja hranom u Termoelektrani Tuzla prošle sedmice u Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla i dalje pristižu novi pacijenti. Jučer je bilo ukupno šest hospitaliziranih pacijenata, a 13 ih je ambulantno tretirano, potvrdila nam je Ersija Aščerić-Mujedinović, glasnogovornica UKC-a Tuzla.

Početkom sedmice u bolnici su ležala četiri radnika Termoelektrane oboljela od salmonele, a više njih sa simptomima povraćanja, glavobolje, dijareje i bolova u stomaku poslano je na kućno liječenje. Svi oboljeli jeli su majonezu koja je ručno pravljena.
 
Sanitarni inspektori Grada Tuzle u prisustvu ljekara Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Tuzla obavili su kontrolu i pregled kuhinje, restorana i uposlenika. Uzeli su briseve koji su na testiranju, a njihovi bi rezultati trebali biti poznati iduće sedmice. 

- Uzeli smo uzorke pojedinih namirnica, među kojima su jaja, majoneza, kobasice i mljeveno meso. Uzeli smo bris ruku kuharice, a svi radnici restorana moraju ići na vanredni ljekarski pregled. Restoran je do daljnjeg zatvoren - izjavio je sanitarni inspektor Dinko Osmanović.