LIFESTYLE

NEVJEROVATNA RASKOŠ Evo gdje se školuju djeca ultra bogatih

U Švicarskoj se nalazi najskuplja škola-internat na svijetu

Autor:(A. Vr.)

29.1.2015

U Švicarskoj se nalazi najskuplja škola-internat na svijetu, a mali broj privilegiranih studenata koji je pohađajusvoje zime provode na skijalištima, a ljeta na obalama pitoresknog jezera Ženeva. Tako žive i školuju se djeca superbogatih.

Život na Institutu Le Rosey nije jeftin, a da bi neko uopće ušao u izbor za studenta, mora proći rigorozan proces. Ta 135 godina stara institucija ne samo da nudi vrhunske učionice i dvorane za vježbanje, već i streljanu, koncertnu dvoranu s 1000 sjedećih mjesta te konjički centar zajedno s 30 konja.

Studenti isto tako imaju pristup 11,5 metara dugoj jahti na jezeru Ženeva te spa gdje se mogu opustiti i odmoriti. Sve to za godišnju školarinu od oko 175.000 dolara, prenosi news.com.au.

Tu su ustanovu pohađali mnoge poznate osobe, primjerice, Julian Casablancas, frontman njujorškog rock sastava The Strokes, Prince Rainier od Monaca, egipatski kralj Farouk, bivši CIA direktor Richard Helms, španjolski kralj Juan Carlos I, djeca Elizabeth Taylor i Michaela Wildinga, Prince Edward, vojvoda od Kenta te princ Šah Karim Al Hussaini Aga Khan (IV).

Samo jedan od tri aplikanta za pohađanje studija u toj školi upadne u nju, a ukupno je riječ o 400 studenata, koji dolaze iz 60 zemalja svijeta, s tim da iz jedne zemlje ne može biti više od 40 studenata, odnosno 10 posto od ukupnog broja.

Studenti predmete slušaju ili na francuskom ili na engleskom. Isto tako, moraju naučiti još tri strana jezika tokom studija.

Le Rosey ima 179 spavaćih soba s jednim do tri kreveta, većina kojih ima i vlastite kupaonice. Studenti imaju pristup i raznim sobama za igre, sobi za orkestar, sobama za IT i sobama za učenje.

Knjižnica ima svoje pozorište, a studenti na otvorenom mogu uživati i u 10 teniskih terena, 25-metarskom bazenu, golf terenu i wellness centru.

Ipak, taj švicarski internat ističe kako ne prima isključivo mega bogate studente, već da nudi i školarine. Ipak, kad su u pitanju školarine, ističu da "Roseanci dolaze iz privilegiranog nasljeđa te da je važno da nauče pomagati manje sretnijima od sebe".