BIH

Dom naroda PSBiH: Prekinuta sjednica, nastavak za 15 dana

Konstituirajuća sjednica

Autor:M. AŠČIĆ

29.1.2015

12:30 Halid Genjac (SDA), koji je danas izabran za predsjednika kluba Bošnjaka, rekao je novinarima da je razlog odgađanja sjednice taj jer su potrebne dodatne konsultacije među potpisnicima sporazuma o formiranju vlasti na državnom nivou.

S druge strane, Sredoje Nović (SNSD), koji je danas predsjedavao Domom naroda, kazao je da ne zna koji je razlog odgađanja sjednice ali da su ostali delegati uvažili zahtjev kluba Bošnjaka da ona bude prekinuta.

12:15 Nakon što su se vratili sa pauze, predsjednik kluba Bošnjaka Halid Genjac saopštio je da je donesen zaključak kojim se predlaže da se nastavak odgodi zbog dodatnih konsultacija koje su potrebne u klubu bošnjačkog naroda, te da se predlaže da se sjednica održi u narednih 15 dana.

Nakon glasanja ovaj prijedlog je i uvažen.

Sjednica je prekinuta kod odluke oko toga ko će biti izabran za predsjedavajućeg, a ko prvi i drugi zamjenik zbog čega je klub Bošnjaka i tražio pauzu te saopćio odluku da se sjednica prekine.

11:45 Halid Genjac, predsjedavajući kluba bošnjačkog naroda zatražio je pauzu od 15 minuta zbog konsultacija oko izbora predsjedavajućeg Doma naroda i njegovih zamjenika. Nastavak sjednice zakazan je za 12:10 sati

11:35  Na sjednici su danas osnovana i tri kluba delegata konstitutivnih naroda (bošnjački, srpski i hrvatski)

Za  predsjedavajućeg  kluba bošnjačkog naroda imenovan je Halid Genjac (SDA), a za zamnjenika Sifet Podžić (DF).

Za  predsjedavajućeg  kluba hrvatskog naroda imenovana je Ljilja Zovko, a za zamjenicu Zdenka Džambas.

Za predsjedavajućeg  kluba srpskog  naroda izabran je Sredoje Nović, a za zamjenika Dragutin Rodić.
 

11:30 Nakon dodijeljivanja mandata i svečane izjave, počela je konstituirajuća sjednica Doma naroda PBiH, kojoj predsjedava najstariji izabrani prisutni delegat Sredoje Nović iz SNSD-a.

On je čestitao na izboru delegatima.

- Želim vam uspješan rad u predstojećem četverogodišnjem mandatu - rekao je Nović.
 

11:15 Stjepan Mikić, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) uručio je danas novo izabranim delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) uvjerenja o dodjeljivanju mandata. 

Mandati su dodijeljeni delegatima iz Federacije BiH  iz bošnjačkog naroda Seadu Kadiću, Safetu Softiću i Halidu Genjcu iz Stranke demokratske akcije (SDA), Sifetu Podžiću (Demokratska fronta - DF) i Fahrudinu Radončiću (Savez za bolju budućnost - SBB).

Iz  iz hrvatskog naroda, mandati su dodijeljeni Bariši Čolaku, Mariju Karamatiću, Zdenku Džambasu i Ljilji Zovko iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZBiH) te Martinu Ragužu (HDZ 1990). 

Mandati su dodijeljeni, i delegatima iz Republike Srpske - Nebojši Radmanoviću i Sredoji Noviću iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Ognjenu Tadiću i Darku Babalju iz Srpske demokratske stranke (SDS) te Dragutinu Rodiću (Demokratski narodni savez - DNS).

Izabrani delegati, a kako je predviđeno poslovnikom, preuzeli su  dužnost zajedničkim davanjem i pojedinačnim potpisivanjem svečane izjave.

Nakon uručivanja uvjerenja o dodjeljivanju mandata delegatima, bit će  održana konstituirajuća sjednica Doma naroda PSBiH, kojom bi, u skladu s Poslovnikom, trebao predsjedavati najstariji izabrani prisutni delegat