BIH

Bosić: Pravosuđe je politički korumpirano

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

A. L.

29.1.2015

15:05 Nakon što je obavljena rasprava i glasanje o svih 19 tačaka dnevnog reda, završena je današnja sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

14:41  Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija, rekao je "da ne može prihvatiti neosnovani kriticizam da je sve loše".

- Prisutan je veliki broj dostignuća počevši od nezavisnosti, transparentnosti i efikasnosti u pravosuđu. Također, kada je riječ o gomilanju predmeta, ako izuzmemo komunalne predmete, broj predmeta se smanjuje, oni se rješavaju. Mogu da kažem da je pravosuđe kao sistem nezavisno - rekao je Tegeltija.

fotografija-33

14:16  Nastavljena je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH raspravom o godišnjem izvještaju VSTV-a BiH.

13:05 U toku je pauza do 14 sati u okviru koje će se članovi Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sastati sa ambasadoricom SAD-a u BiH Morin Kormak.

12:44  Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić (SDS), smatra da treba početi raspravu o reformi reforme pravosuđa te da ima informaciju da pojedini advokati koji su u sastavu VSTV-a nisu nepristrasni.

- Pravosuđe je politički korumpirano. Spomenut ću slučaj ubistva Branislava Garića. Ubica je oslobođen, a mi nikada nismo dobili odgovor pa ni od VSTV-a zašto je to tako- rekao je Bosić.

Poslanik SBB-a Damir Arnaut je kazao da će poslanici te stranke podržati izvještaj VSTV-a BiH.

- Začuđeni smo komentarima iz SDA i pričom o političkim imenovanjima. Pogledajte Ustavni sud BiH. Trenutno dvoje sudija su bivši visokorangirani političari SDA, koji su nekada sjedili u ovim klupama - rekao je Arnaut.
 

12:22  Nermina Kapetanović, zastupnica SDA je tokom rasprave, između ostalog, istakla, da je nezavisnost pravosuđa primarno ugrožena od politike i kriminalaca koji imaju spregu sa pravosuđem.

- Imate neoprostivo veliki broj neriješenih predmeta uz vrlo visoke plaće - rekla je Kapetanović.

Poslanik SDP-a Denis Bećirović je, govoreći o izvještaju VSTV-a za 2013. godinu, rekao kako dvije trećine neriješenih predmeta predstavljaju komunalni predmeti.

- Treba vidjeti da se na neki način pomogne pravosuđu da se otkoči taj problem usvajanjem, recimo, seta zakona - rekao je Bećirović.
 

12:02 U toku je rasprava o godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2013. godinu. Borjana Krišto (HDZBiH), zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH kazala je kako se na osnovu uvida u izvještaj može zaključiti da se ti izvještaji ponavljaju iz godine u godinu.

- Ne možemo biti zadovoljni kvalitetom rada pravosuđa, sudova i tužilaštava. Vidimo da se gomilaju predmeti iz godine u godinu, a imamo i predmete stare 25 godina. Vidimo da postoji više od hiljadu pritužbi građana na rad pravosuđa. Tu je i problem zastare predmeta - rekla je Krišto dodajući da reforma VSTV-a nije dala rezultate.

Zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević je istakla da se na osnovu izvještaja može zaključiti da pravosuđe loše radi.

- Na procesuira se korupcija i orgnizovani kriminal, koji su rak rana ovog društva, a sa druge strane vidimo da postoji veliki broj komunalnih predmeta. Strašno je to što je predsjednica Suda BiH (Meddžida Kreso op.a.) u jednoj TV emisiji kazala da u ovoj zemlji postoji pravosudna mafija. Moramo rasčistiti sa onim koji su korumpirani i nanose štetu ovom društvu - kazala je Pandurević.

11:45  Zamjenik generalnog revizora u Uredu za reviziju institucija BiH Dževad Nekić, kazao je da se preporuke stalno ponavljaju i da je Ured za reviziju dao 96 preporuka.

- Samo devet preporuka je realizirano, 34 nije realizirano dok su 23 preporuke u fazi realizacije. Nije provedeno 80 odluka Ustavnog suda BiH, a kada pogledamo zemlje u okruženju vidimo da se kod njih desi da jedna ili dvije odluke nisu provedene. Jedan od problema je izdvajanje značajnih sredstava za zakup prostorija institucija - rekao je Nekić.

11:06 Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH raspravljaju o izvještaju o finansijskoj reviziji Izvještaja o izvršenju budžeta institucija BiH za 2013. godinu.
Jedna od zamjerki koju je tokom rasprave iznio Mirsad Isaković, poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) odnosi se na činjenicu da nisu uvrštene preporuke Ureda za reviziju institucija BiH. Iz tog razloga, kako je rekao poslanici SBB-a neće glasati za njegovo usvajanje.

Zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević rekla je "da je strašna činjenica da su 22 institucije dobile pozitivno revizorsko mišljenje". 

- Pojedini ljudi sjede u Vijeću ministara BiH i na godišnjem nivou dobiju naknade za rad u komisijama u iznosu od 38.400 KM. Ministarstvo finansija je odbijalo preporuke revizije da se napravi baza podataka u kojoj će biti navedeno ko radi u kojoj komisiji i za koji iznos novca. Tek sad vidimo da se nešto radi po tom pitanju - kaže Pandurević.
 

10:50  Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac zatražio je da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti inicijativa kojom ova stranka traži razrješenje sa funkcije predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefika Džaferovića.

- Tražimo da se ova inicijativa nađe na dnevnom redu zbog postojanja ozbiljnih optužbi i zbog činjenice da je potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo, predao Tužilaštvu BiH obimnu dokumentaciju, koja se odnosi na ratne događaje i zločine počinjene nad Srbima u Vozućoj kod Zavidovića, a gdje se spominje i Džaferovićevo ime. Zbog te činjenice smatramo da Džaferović ne može biti član Kolegija - rekao je Košarac.

fotografija-2

Kako Predstavnički dom nije prihvatio ovu inicijativu SNSD-a, poslanici te stranke napustili su sjednicu.

10:35 Počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj je sa dnevnog reda, a na zahtjev Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH skinuta tačka dnevnog reda, koja se odnosi na prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB).

Naime, pomenuta Komisija usvojila je zaključak kojim je zatraženo da joj se u roku od deset dana dostavi mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH i Vijeća ministara BiH o pomenutom zakonu.

Suština predložene izmjene Zakona je ukidanje takozvanog "bijelog hljeba" odnosno člana 48 pomenutog Zakona, kojim je propisano da "izabrani funkcioneri i nosioci funkcija, nakon prestanka javne funkcije imaju pravo na naknadu za produženje radnopravnog statusa dok ne steknu radnopravni status kod drugog subjekta ili ne ispune uslove za penziju, a najduže godinu dana počevši od dana prestanka javne funkcije.

Pravo na navedenu naknadu u institucijama BiH trenutno može uživati više od 80 izabranih lica i imenovanih zvaničnika.

Pred poslanicima je, pored ostalog, Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH te godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2013. godinu.