LIFESTYLE

Australija: Neobična priča o "čovjeku iz Marija"

Fena

29.1.2015

Juna 1998., pilot Trek Smith letio je iznad Južne Australije prema rudniku opala Kuber Pedi kada je ugledao neobičan prizor: četiri kilometara dugu figuru nagog urođenika s podignutom rukom u kojoj je držao štap okrenut prema nevidljivom plijenu. 

Figura savršenih proporcija urezana u zemlju dobila je ime "čovjek iz Marija", po australijskom gradiću koji se nalazi u blizini. Široke konture ukopane 25 centimetara u zemlju mogle su da se vide samo iz zraka. Uprkos planiranju, preciznosti i hrabrosti koji su bili neophodni za stvaranje ovog dijela, autor geoglifa nije se javio, a po svemu sudeći, niko nije video kada je ono nastalo.

S vremenom je slučaj postajao sve misteriozniji. Pojavila su se anonimna saopćenja za štampu, koja su naizgled prikazivala stvari iz američke perspektive. 

U tekstu su korištene američke mjerne jedinice, spomenuta lokalna mjesta pod neobičnim zvaničnim nazivima, a ukazuje se i na indijanski Brijeg Velika zmija (Great Serpent Mound) u Ohaju.

Juna 1999. u Australiju je stigao faks iz Velike Britanije, u kome je pisalo da je ispod nosa "čovjeka iz Marija" zakopana poruka.

Na tom mjestu su nađeni ploča ukrašena američkom zastavom, olimpijskim prstenovima - verovatno je trebalo da aludira na Olimpijadu u Sidneju 2000. godine - kao i citat o lovu Aboridižina na valabije iz knjige o udaljenim područjima Australije “Crveni centar” iz 1936.

untitled-1-copy

Foto: Google

Izgleda da su nagovještaji da je autor Amerikanac zapravo trebalo da odvrate pažnju od istine. Sada u priču ulazi Dardius Goldberg. Dok je u blizini pustinjskog grada Alis Springs stvarao slike u tačkastom aboridžinskom stilu, umjetnik sklon provokacijama bio je u sporu s vlasnikom zemljišta Aboridžinom Hermanom Malbunkom. Penzionirani vlasnik preduzeća za bušenje tla John Henderson izjavio je za list “Ostrelijan” da je Goldberg pozajmio GPS i traktor da bi Malbunki poslao podlu poruku u obliku "čovjeka iz Marija".

Goldberg je preminuo 2002. Dobio je sepsu kada mu je u jednoj tuči izbijen zub. To znači da misterija "čovjeka iz Marija" nikada neće biti zvanično riješena. Međutim, ako je vjerovati onima koji poznaju Goldberga, on je jedini mogući autor, pogotovo s obzirom na tvrdnje da je planirao da posadi drvored eukaliptusa u obliku džinovskog kengura i naslika djevicu Mariju koja magično nestaje u zidu jedne kuće.

"Čovek iz Marija" postepeno nestaje zbog erozije. Nekoliko lokalnih stanovnika predvođenih gostioničarem Fillom Turnerom, uputili su javni apel za obnovu geoglifa koja bi koštala pola miliona dolara.

- Za resturatore zaista nema razlike da li obnavljaju Rembrandtovo umjetničko djelo ili nešto poput ovoga - rekao je Turner za australijski “BBC News”, prenosi Blic.