BIZNIS

Na kapije "Igmana" svakog dana ulazi skoro 1.000 radnika

S odličnim poslovnim rezultatima dočekuju 65. godišnjicu

M. ĆOSIĆ

29.1.2015

Fabrika municije "Igman" iz Konjica 65. godišnjicu rada, koja se navršava u martu, dočekuje u izuzetnoj poslovnoj atmosferi, sa skoro 1.000 radnika.

- Januar, ali i cijela 2015. godina, bit će radni. Ugovorili smo i prodali sve naše kapacitete do kraja godine - kaže direktor kolektiva Džahid Muratbegović. 

Krajem prošle godine sa dvije američke kompanije potpisani su značajni ugovori, čija je vrijednost 22 miliona eura, dok je i odlazak u jednu azijsku državu također rezultirao sa dva ugovora, vrijedna 10 miliona dolara. 

Uspjeh "Igmana" raduje Konjičane, jer kada ovaj kolektiv radi punim kapacitetom, to se odražava i na manje firme u gradu, koje su angažirane na dodatnim poslovima. Muratbegović kaže da su već započeli i nove razgovore s američkim kompanijama.

- Imamo kupce iz Amerike za koje radimo, razgovaramo o mjesečnoj otpremi robe, koja se nastavlja do kraja ove godine, ali i o budućim poslovima za istu kompaniju, možda i u narednih pet godina - ističe on.  

Od osnivanja do danas, ovaj konjički kolektiv predstavlja i simbolizira sve pozitivne promjene koje su se desile u ovom gradu, a s radom nije prestajao ni tokom agresije na BiH. Kraj rata dočekali su potpuno iscrpljeni, bez materijala i rezervnih dijelova, u potpunoj izolaciji u odnosu na poslovne odnose i partnere širom svijeta.

- Bili smo svjesni da se ne može računati na pomoć države, da moramo upotrijebiti vlastito znanje za obnavljanje kontakata sa starim kupcima, ali i pronalaziti nove. Upornim radom i zalaganjem zaposlenih, potvrđivanjem kvaliteta proizvoda, počelo je "Igmanovo" vraćanje na svjetsku scenu. Rezultati koje postižemo, potvrđuju ispravnost politike našeg kolektiva - kaže direktor Muratbegović.

- U posljednje četiri godine vraćamo se na tržište, na kojem imamo svoje mjesto zahvaljujući kvalitetu. Sa svih pet kontinenata postoji interes za naše proizvode - kaže Muratbegović.