CRNA HRONIKA

Sutkinja Ćuković ponašanje tužioca Čampare ocijenila krajnje nekorektnim

Nastavljen glavni pretres u predmetu “Lutka”

A. ALJIMI

29.1.2015

U Sudu BiH jučer je nastavljeno suđenje u predmetu “Lutka”, a saslušano je osam svjedoka optužbe.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Biljana Ćuković pojasnila je prije saslušanja svjedoka zašto se glavni pretres 17. decembra 2014. godine nije održao. Podsjećamo da se tada tužilac Dubravko Čampara nije pojavio u sudnici. 

- Uputili smo upit glavnom tužiocu i zatražili izjašnjenje zašto se tužilac nije pojavio na suđenju. Tužilac Čampara kazao je da su on i tužilac Džermin Pašić imali ranije preuzete obaveze te da se zbog toga nisu pojavili te da je optužbu tog dana trebao zastupati tužilac Saša Sarajalić. No, on je bio na drugom suđenju. Sud nalazi da je takvo ponašanje tužioca krajnje nekorektno te da suđenje treba biti prioritet. Nadam se da se ovakvo ponašanje neće ponoviti – kazala je Ćuković.

Sedam svjedoka dalo je iskaze u vezi s tačkom osam optužnice, koja se tiče ubistva Zorana Goluba Čarlame, koje se u avgustu 2008. dogodilo u njegovom kafiću “Sport” u Lukavici. Iskaz je prvi dao Dalibor Demirović, koji je u vrijeme ubistva radio kao konobar u “Sportu”. 

- Na posao sam došao oko osam sati. U kafiću je bilo 10-15 gostiju. Donio sam mu piće i stajao sam kod ulaznih vrata i tipkao poruku. S desne strane dotrčao je ubica, koji je imao crne patike, crnu majicu i šorc. Vidio sam da ima pušku pa sam se sklonio. Bio je udaljen od Goluba metar. Znam da su Golubu zadnje riječi bile: “To ste vi, majku vam j.....” Čuo sam rafale. Golub je sjedio za stolom sa još šest ili sedam ljudi – kazao je Demirović.

Rekao je i da je vidio Golubovo tijelo kako leži pored suncobrana te ga je pokrio bijelim čaršafom.

Svjedočio je i Slobodan Vasić, pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, koji se, također, u vrijeme ubistva našao u kafiću “Sport”. On je kazao da je tog dana pio kafu sa prijateljima kada je vidio maskiranu osobu sa puškom u ruci te čuo pucnje. Željko Sladoje posvjedočio je da se u vrijeme Čarlamine likvidacije našao u blizini kafića “Sport”, jer je dizao novac s obližnjeg bankomata.

- Kada sam digao novac, sjeo sam u auto i krenuo da nazovem prijateljicu. Na ogledalu sam vidio maskirane osobe u vozilu iza mog. U vozilu su bile tri osobe. Dvije su istrčale vani i imale su puške u rukama. Ja sam pobjegao iz vozila u kafić “Lukas”. Čuo sam rafale. Treća maskirana osoba ostala je u vozilu te ga je okrenula i čula se škripa guma – kaže Sladoje.

Dragan Timotijević također je pio kafu u “Sportu” kada se desilo ubistvo. On je kazao da je njegov prijatelj zagalamio kada je vidio maskiranu naoružanu osobu. Maskirane ubice vidio je i Goran Živanović, koji je, također, posvjedočio jučer. Na iste okolnosti svjedočili su i Marko Kutlača te Miroslav Moravac. 

Zatvorili ga u trezor

Iskaz je jučer dao i Šaban Halilović. On je svjedočio na okolnosti tačke sedam optužnice, koja tretira pljačku “BH Pošte” u Sarajevu. Halilović, inače, radi kao fizički radnik u “Pošti” i kazao je da je u vrijeme pljačke bio u blizini svog vozila. Sudskom vijeću ispričao je da su mu pljačkaši vezali ruke ljepljivom trakom te da su ga, zajedno s ostalim kolegama, zatvorili u trezor.